INFO – LUPA ID DAN KATA LALUAN i-AKAUN KWSP, IKUTI LANGKAH 3 MUDAH INI

TERKINI: PENGELUARAN i-LESTARI TAK PERLU GUNA i-AKAUN, TAK PERLU GUNA BORANG, TAK PERLU BERATUR! SEMUANYA ONLINE! KLIK UNTUK INFO LANJUT –>

Pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) kini boleh membuat pendaftaran menerusi e-mel atau pos bermula 1 April 2020, untuk pengeluaran kemudahan i-Lestari seperti yang diumum oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin ekoran penularan wabak Covid-19 baru-baru ini.

Ahli-ahli boleh membuat pendaftaran secara e-mel atau pos bermula 1 April. Bagi pendaftaran secara dalam talian pula, ahli KWSP juga boleh melakukannya secara dalam talian melalui e-Pengeluaran dalam i-Akaun (Ahli)

Tetapi adakala kita terlupa password peribadi kita untuk log masuk ke sistem dalam e-Pengeluaran dalam i-Akaun (Ahli) ahli tersebut.

BACA LANJUT: Panduan & Soalan Lazim Berkaitan Bantuan Pengeluaran I-Lestari Kwsp Ekoran Penularan Wabak Covid-19 –>

Jangan panik kalau perkara ini berlaku. Kekal tenang dan ikuti langkah-langkah untuk dapatkan akses semula i-Akaun anda seperti di bawah ini.

BACA LANJUT: Kaedah Terbaharu Pengeluaran i-Lestari KWSP (Tidak Perlu Borang)

Pastikan i-Akaun anda dikemaskini dengan segala butiran yang diperlukan untuk memudahkan urusan anda kelak.

Apabila i-Akaun (Ahli) telah diaktifkan, anda sudah boleh memohon pengeluaran i-Lestari dengan mudah dan cepat. Permohonan pengeluaran i-Lestari boleh dibuat secara dalam talian melalui i-Akaun (Ahli) sepertimana cara berikut:

Ahli perlu log masuk ke i-Akaun (Ahli) → Pilih Tab Pengeluaran → Klik e-Pengeluaran → Klik Permohonan Baru → Pilih Pengeluaran i-Lestari untuk memulakan transaksi.

Pengerusi PUBI Perak, En Sharul Rahman di Facebook Rasmi beliau turut berkongsi gambar cara-cara memohon KWSP i-Lestari atas talian menggunakan applikasi i-Akaun (Ahli) KWSP. Sangat mudah dan cepat..

SELAMAT MENCUBA DAN SEMOGA BERJAYA!

Anda juga boleh lawati laman web rasmi KWSP dan Facebook rasmi KWSP untuk segala info-info terkini berkaitan urusan i-Akaun dan pengeluaran i-Lestari.

Jika anda ingin mengetahui panduan pengaktifan i-Akaun (Ahli) yang disediakan oleh pihak KWSP sila klik di sini untuk panduan pengaktifan i-Akaun (Ahli).

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila kemukakan soalan anda melalui e-mel kepada ilestari@epf.gov.my

Informasi lain berkaitan KWSP:

  1. Fakta Menarik Tentang KWSP Untuk Suri Rumah Yang Wajib Anda Ketahui
  2. Jenis-Jenis Pengeluaran KWSP Yang Ramai Orang Tak Tahu Dan Caranya
  3. Panduan & Soalan Lazim Berkaitan Bantuan Pengeluaran i-Lestari KWSP Ekoran Penularan Wabak Covid-19
  4. Lupa ID Dan Kata Laluan i-Akaun KWSP, Ikuti 3 Langkah Mudah Ini
  5. Panduan Mudah Pendaftaran & Pengaktifan i-Akaun KWSP (Ahli) Melalui E-Mel
  6. Maklumat Dan Info Terkini Pengeluaran KWSP i-Lestari (Baru Dikemaskini Oleh KWSP)