KLUSTER SIVAGANGGA: LIMA SEKOLAH DI KEDAH DITUTUP SERTA-MERTA

Gambar : SiakapKeli/Bernama

KLUSTER SIVAGANGGA: LIMA SEKOLAH DI KEDAH DITUTUP SERTA-MERTA

ALOR SETAR, 2 Ogos (Bernama) — Lima buah sekolah di daerah Kubang Pasu dan Padang Terap di Kedah yang dikaitkan dengan kluster PUI Sivagangga diarah tutup bermula hari ini sehingga 29 Ogos depan.

Tindakan itu diambil oleh kerajaan negeri dalam usaha menyekat penyebaran wabak COVID-19.

Kerajaan negeri, dalam kenyataan hari ini, berkata sekolah itu ialah Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Hosba, SMK Megat Dewa, Sekolah Kebangsaan (SK) Hosba dan SK Megat Dewa di Kubang Pasu manakala di Padang Terap ialah SK Kubang Palas.

Baca Lanjut

CARA DAFTAR eWALLET & PENEBUSAN KREDIT TAMBAHAN ePENJANA RM50

INFO: CARA DAFTAR eWALLET & PENEBUSAN KREDIT TAMBAHAN ePENJANA RM50

Umum mengetahui dalam Belanjawan 2020 kerajaan telah memperuntukkan RM450 juta balik perlaksanaan insentif eTunai Rakyat yang kini dikenali sebagai ePenjana. Melalui program ini, setiap rakyat Malaysia berumur 18 tahun ke atas dan berpendapatan RM100,000 ke bawah setahun layak menerima RM50 kredit dompet digital atau eWallet.

Melalui Pelan Pemulihan Semula Ekonomi Negara, kerajaan telah memperkenalkan ePenjana yang menyediakan insentif tambahan sebanyak RM50 yang akan dikreditkan ke akaun eWallet anda bermula akhir bulan Julai.

Sebanyak RM750 juta diperuntukkan bagi perlaksanaan ePenjana yang dijangka memanfaatkan kira-kira 15 juta rakyat.

Baca Lanjut

SIAPA YANG SINGGAH DI KEDAI NASI KANDAR PEKAN NAPOH, SILA BUAT SARINGAN COVID-19

Gambar – Harian Metro

TERKINI: SIAPA YANG SINGGAH DI KEDAI NASI KANDAR PEKAN NAPOH, SILA BUAT SARINGAN COVID-19

POLIS meminta kerjasama orang ramai yang pernah makan atau singgah di sebuah kedai nasi kandar Pekan Napoh di Jitra supaya menjalani pemeriksaan saringan di klinik kesihatan dengan segera bagi memastikan mereka tidak dijangkiti Covid-19.

Mereka yang singgah makan pada 13 hingga 24 Julai lalu di kedai makan itu diharap dapat menjalani ujian saringan berikutan enam bukan warga negara disahkan positif Covid-19.

Sebelum ini, pengusaha kedai makan itu ditahan polis dan dikompaun RM1,000 kerana ingkar kuarantin 14 hari selepas pulang dari India pada 13 Julai lalu dan disahkan negatif ketika menjalani pemeriksaan di pintu masuk Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Baca Lanjut

BANTUAN BANK BERSASAR MANFAAT TIGA JUTA PKS, INDIVIDU

Pengumuman secara langsung lanjutan moratorium dan bantuan bank Bersasar oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin di Kampung Belukar

TERKINI: BANTUAN BANK BERSASAR MANFAAT TIGA JUTA PKS, INDIVIDU

PUTRAJAYA: Pelaksanaan lanjutan moratorium dan bantuan bank bersasar akan memanfaatkan tiga juta perusahaan kecil dan sederhana (PKS) serta individu.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata sejak moratorium diperkenalkan pada 1 April lalu, sejumlah 243,000 PKS atau 95 peratus daripada keseluruhan peminjam PKS menerima manfaat dengan nilai RM20.7 bilion.

Beliau berkata, sekiranya lebih ramai memerlukan bantuan, institusi perbankan telah memberikan komitmen untuk mempertimbangkan bantuan yang sewajarnya.

Baca Lanjut