PENGASAS ‘BURGER RAMLY’ ATAU NAMA SEBENAR BELIAU DATO’ HAJI RAMLY MOKNI SEBENARNYA ORANG PERAK YANG BERASAL DARI TANJUNG PIANDANG.

SEBUT sahaja burger, maka minda kita sepantas kilat akan memproses maklumat memberikan keputusan bahawa burger itu adalah burger Ramly. Jenama itu seolah-olah sudah melekat dan terbenam baik dalam pemikiran bawah sedar kita. Malahan burger Ramly ini cukup popular di kalangan rakyat Malaysia tanpa mengira pangkat, bangsa dan latar belakang.

Ketika ini terdapat 450 vendor dan 25,000 gerai burger di 35 cawangan seluruh negara. Lebih mengujakan apabila kumpulan syarikat ini mempunyai kilang memproses yang bernilai RM1 bilion di Taman Perindustrian Halal Hab di Pulau Indah, Klang, Selangor. Kilang ini dikatakan mampu membuat pengeluaran tiga kali ganda berbanding sebelum ini.

Apa yang membuatkan jenama itu menjadi pilihan sehingga boleh meminggirkan populariti jenama makanan segera antarabangsa yang sudah bertapak lama?

SEJARAH BERMULANYA BURGER RAMLY

Syarikat berkenaan adalah RAMLY FOOD PROCESSING SDN BHD iaitu industri Bumiputera yang terkenal dalam industri pembuatan produk makanan berasaskan daging lembu, ayam dan hasilan laut berjenama RAMLY.

Datuk Ramly Mokni bersama isteri beliau yang selalu memberi sokongan padu di saat susah dan senang.

Diasaskan pada 1984 dan dimiliki sehingga kini oleh Dato’ Haji Ramly Mokni dan Datin Hajjah Shala Siah Abdul Manap.

Penubuhan syarikat dan pengeluarannya itu adalah daripada cetusan idea dan hasrat murni untuk mengeluarkan produk yang halal, bersih dan bermutu.

Pengasas dan Pemilik Kumpulan Ramly, Datuk Ramly Mokni, 63, adalah anak petani anak petani kelahiran Tanjung Piandang, Parit Buntar, Perak.

Kemudian beliau berhijrah ke Sekinchan, Selangor, selepas dibawa abangnya berikutan kehidupan yang susah di kampung. Bermula dengan bekerja sebagai buruh, Ramly kemudiannya mendapat kerja sebagai pemotong daging di Kuala Lumpur.

Beliau yang sejak kecil bercita-cita mahu menjadi seorang doktor, tidak dapat meneruskan pengajiannya kerana keluarga tidak mampu dan akhirnya ‘terjebak’ secara serius dalam bidang pemprosesan daging.

Pada awal penglibatan dalam perniagaan berkenaan, beliau hanya menjalankan perniagaan dengan isterinya, Datin Shala Siah Abdul Manap, selepas setahun mendirikan rumah tangga.

Keputusan itu diambil apabila melihat bekalan daging halal yang diproses untuk pasar raya rata-ratanya bukan milik orang Islam dan diragui status kehalalannya.

Bermula daripada itu, beliau mula mengusahakan pembuatan daging burger di rumah mereka di Flat Jalan Haji Hussien, Kampung Baru, bermodalkan RM2,000 tanpa sebarang mesin atau peralatan untuk membuat daging burger.

Selepas berjaya menghasilkan kepingan burger sendiri, beliau terus membuka gerai burger dan mula menjual daging burger siap dimasak dan mentah di semua gerai burger yang saya usahakan iaitu di sekitar Kampung Baru, Chow Kit, Jalan Tunku Abdul Rahman dan Jalan Raja Laut.

Bermula daripada 200 keping, tempahan semakin meningkat sehingga 2,000 keping sehari.

Kini syarikat ini telah mempunyai kilang pemerosesan di Taman Perindustrian IKS, Mukim Batu, Kuala Lumpur dengan menawarkan peluang pekerjaan daripada pengurusan, pengeluaran hinggalah ke pemasaran produk.

PENGEDARAN

Lebih daripada 120 pemborong mendaftar sebagai anak syarikat bagi mengedarkan produk-produk Ramly. Kesemua pemborong berdaftar ini berada di bawah pemasaran Ramly Mokni Sendirian Berhad. Syarikat pemasaran ini beribu pejabat di Desa Tun Razak, Cheras, Kuala Lumpur.

Penubuhan syarikat ini bertujuan menawarkan khidmat jualan kepada pelanggan.

Bagi memastikan pengedaran dan penghantaran produk dijamin kualiti dan kesegarannya, kenderaan kontena sejuk beku digunakan.

Ramly Burger Kini Sebuah Syarikat Bernilai Rm1 Billion –>

Kioks Ramly Burger yang beroperasi di banyak tempat di seluruh Malaysia.

Sebuah anak syarikat Ramly yang berobjektif dalam memastikan produknya mudah didapati di pasaran telah ditubuh di Lorong Raja Bot (Off Jalan Raja Alang) di Kuala Lumpur.

Anak syarikat ini dikenali sebagai Ramly Supermarket Sendirian Berhad dan ia beroperasi 24 jam.

Pembukaan anak syarikat ini adalah untuk memastikan khidmat borong dan runcit boleh dilaksanakan antara Ramly dengan penjaja dan orang awam.

KUALITI

Penubuhan Makma Mikrobiologi yang dijalankan oleh Ramly adalah untuk mengawal kualiti produk. Tujuan penubuhan makmal ini adalah untuk memastikan produknya adalah suci (daripada pemilihan bahan mentah hingga produk siap) dan selamat untuk dimakan.

Selain itu, makmal ini berfungi sebagai satu tempat penyelidikan dan pembangunan produk. Makmal Mikrobiologi Ramly lengkap dengan peralatan teknologi tinggi.

PRODUKSI

Satu kajian penyelidikan dan pembangunan produk dijalankan oleh Ramly untuk memastikan kesegaran, kelazatan dan kualiti produknya.

Cara pembungkusan yang menarik juga dikaji untuk memastikan produk kelihatan menarik dan boleh dinikmati.

Pelaksanaan kepakaran teknologi oleh Ramly adalah untuk memastikan pengeluran daging dan hasil laut dapat memenuhi cita rasa pengguna dan pengemar Ramly. Kepakaran teknologi yang digunakan juga memastikan daya pengeluaran produk.

SASARAN

Hasil perniagaan Kumpulan Ramly, dijangkakan melonjak kepada RM2 bilion berbanding RM1 bilion pada masa ini sebaik kompleks pengeluaran baharu di Pulau Indah, Selangor, beroperasi sepenuhnya pada 2018.

Fasa pertama kompleks itu apabila siap bakal meluaskan kapasiti pengeluaran kumpulan kepada 300 tan sehari berbanding 100 tan sekarang, kata Pengasas dan Pengarah Urusannya Datuk Ramly Mokni.

Kapasiti itu akan ditingkatkan sebanyak 300 tan lagi selepas fasa kedua mula beoperasi.

Keenak Daging Ramly Burger yang berada di dalam kelasnya yang tersendiri.

Kompleks baharu ini akan dilengkapi depot penyimpanan, logistik halal, pusat latihan dan pusat penyelidikan dan pembangunan.

Kapasiti pengeluaran yang dipertingkat itu kelak akan membolehan Ramly Group meningkatkan eksport ke rantau Asean. Timur Tengah, Eropah, Jepun dan Korea, yang juga merupakan pelan peluasan syarikat.

Kumpulan itu kini mengeskport produknya ke Singapura, Thailand, Indonesia, Kemboja, Myanmar dan Bangladesh.

BURGER RAMLY KINI DI NEW YORK?

Media melaporkan burger Ramly kini boleh dirasai ketika berada di New York. Akhbar New York Times juga memaparkan pada September, memaparkan dalam satu artikel di Pasar Malam Queens, sebuah pasar malam terbuka yang meraikan kepelbagaian budaya New York City dan Queens, menurut laman webnya.

https://www.nytimes.com/slideshow/2017/06/22/dining/food-market-queens-nyc/s/28HUNGRY-QUEENS-slide-KPU4.html

Individu yang menjalankan Projek Malaysia, pendirian makanan yang berpusat di Queens dalam Big Apple, telah memperkenalkan burger ke New York sebagai makanan ringan di pelbagai pesta.

Laman Instagram: The Malaysian Project

“Di rumah, kami biasanya memanggilnya Ramly Burger, tetapi di sini kami panggil burger gaya Malaysia,” kata pemilik projek Malaysia Calvin Leong dalam satu laporan video yang disiarkan di laman Facebook makanan INSIDER.

Burger Ramly yang dijual di New York dibungkus dalam telur goreng kerana kadang-kadang di sini, tetapi perasa adalah sama sekali berbeza.

The Malaysian Project (TMP) tercipta hasil gabungan idea empat sahabat menetap di Middle Village, Queen. Mereka terdiri dari Carlos Hon, yang dilahirkan di Subang Jaya.

Abraham Chin, dilahir dan dibesarkan di Batu Pahat. Menyukai aktiviti indoor rock climbing dan snowboarding, kini bertugas sebagai Perancang Majlis dan Pengurus Akaun.

The Malaysian Project (TMP) tercipta hasil gabungan idea empat sahabat menetap di Middle Village, Queen. Mereka terdiri dari Carlos Hon, yang dilahirkan di Subang Jaya.

Dan Calvin Leong, lahir di Ipoh dan dibesarkan di Subang Jaya. Gemarkan aktiviti sukarelawan dan menghabiskan latihan perindustrian dietetik di Illinois sebelum berpindah ke New York.

“Dan sekali lagi, kami mencabar diri untuk melakukan sesuatu yang berbeza, lalu membuat keputusan untuk membuat burger versi kami iaitu “Legendary Ramly Burger”.

“Kami bermula dengan membuat daging sendiri dengan bereksperimen dengan pelbagai campuran rempah agar tidak tersasar dari asas ‘Ramly Burger’ yang kita semua ketahui.

“Ternyata ia mendapat sambutan sehingga kami diundi oleh pengikut kami bagi menyertai Vendy Awards tahun ini, termasuk digelar “the Oscar of street food” oleh kebanyakan pengkritik dan pencinta makanan di New York,” katanya lapor Portal Glamlelaki.my

PRINSIP KEJAYAAN

Berpegang kepada lima prinsip iaitu jujur, rajin, berusaha bersungguh-sungguh, membantu orang yang memerlukan dan membayar zakat, Ramly menitipkan pesanan buat usahawan-usahawan yang baharu berjinak dalam dunia perniagaan.

Lima prinsip itu perlu untuk berjaya kerana walau kaya macam mana pun kita satu hari nanti, jika kita tidak berpegang teguh kepada prinsip tersebut, kita tidak akan bertahan dan nasihat itu juga saya berikan kepada anak-anak saya yang bakal mewarisi legasi Ramly nanti,”

SUMBER RUJUKAN:
– WIKIPEDIA
– Laman Web Burger Ramly
– Berita Sinar Harian/ Bernama