TULAR BARU-BARU INI BATANG SERAI DICADANGKAN SEBAGAI PENGGANTI STRAW MINUMAN.

Ada pelbagai reaksi yang ditunjukkan oleh rakyat Malaysia dan menjadi perbincangan hangat di media sosial sejak kebelakangan ini.

Ada yang mengecam, ada pula yang menyokong dan memberi pandangan positif bahawa itu adakah inovasi yang terbaik untuk menggantikan straw minuman,

Umum pengetahui bahawa kita sudah biasa dengan penggunaan straw plastik yang ternyata memberi kesan buruk kepada alam sekitar semua.

Jika dibiarkan penggunaan straw plastik ini, maka nescaya dunia ini akan dipenuhi dengan bahan-bahan buangan yang sukar dilupuskan.

Sebahagian dari lawak jenaka yang dibuat di media sosial oleh netizen sempena dengan tular batang serai sebagai pengganti straw minuman.

Tahukah anda KOPUBI Perak Bhd adalah Pengedar Tunggal ‘Paper Straw’ pertama di Negeri Perak –>

TAHUKAH ANDA ADA BANYAK ALTENATIF STRAW MINUMAN SELAIN DARIPADA BATANG SERAI?

Ya, selain daripada penggunaan batang serai sebagai straw minuman. Kita juga mempunya alternatif lain seperti Straw minuman yang diperbuat daripada buluh, besi dan sebagainya.

Namun demikian, untuk nilai ekonomi dan kormesial. Straw yang diperbuat daripada kertas ‘biodegradable’ adalah pilihan yang paling sesuai untuk menggantikan straw minuman yang diperbuat daripada plastik.

Untuk makluman semua juga, produk plastik pakai buang seperti pembungkus makanan dan minuman mahupun straw plastik yang kita gunakan sehari-harian, mengambil masa sehingga 100-500 tahun untuk dilupuskan dan sebenarnya tiada tempoh yang pasti bahawa bahan-bahan ini benar-benar akan reput atau lupus.

Penggunaan bekas polisterin dan straw bukan saja tidak mudah lupus malah boleh menyebabkan pencemaran dan menghasilkan bahan kimia yang mengancam kesihatan manusia serta dikaitkan dengan pelbagai penyakit terutamanya kanser.

Kesan ini sudah pasti akan ditanggung oleh generasi akan datang dan sudah pasti ianya amat membimbangkan.

Plastik mengambil masa sehingga 100-500 tahun untuk lupus dengan sendirinya.

Berminat untuk menjadi Agen Jualan Produk Biodegradable kami –>

BIODEGRADABLE PAPER STRAW ADALAH SOLUSI YANG SESUAI BUAT MASA INI UNTUK MENGGANTIKAN STRAW YANG ADA DI PASARAN MALAYSIA

Apa itu ‘Biodegradble Paper Straw’?

Biodegradable adalah istilah yang digunakan untuk produk-produk mesra alam kerana pembuatannya adalah daripada bahan-bahan yang tidak mencemari alam sekitar serta tidak menggunakan bahan-bahan kimia.

Kebanyakkan product Biodegradable yang ada menggunakan bahan-bahan tumbuh-tumbuhan seperti hampas tebu, hampas jagung, hampas gandum dan juga hampas padi.

Ini menjadikan Produk ‘Biodegradable’ sangat mudah dilupuskan dan ia berupaya untuk melupus secara semulajadi dalam masa kurang 6 bulan dan sama sekali tidak akan memberi kesan kepada alam sekitar kita.

Produk ini juga sangat selamat digunakan serta tidak membahayakan kesihatan kita dan tidak membawa sebarang penyakit.

Paper Straw adalah penghirup minuman yang diperbuat daripada kertas ‘biodegradable’ yang mudah lupus dan sangat selamat untuk bumi kita.

Jom buat Part Time bersama KOPUBI Perak Bhd sambil membantu misi menyelamatkan bumi kita –>

KOPUBI PERAK BHD SEBAGAI PENGEDAR UTAMA PRODUK MESRA ALAM DI NEGERI PERAK

KOPUBI sebagai salah sebuah Koperasi Usahawan yang prihatin terhadap alam sekitar telah mengambil inisiatif sendiri dengan menjadi pengedar serta pembekal utama produk-produk ‘Biodegradable’ di Negeri Perak ini dengan Produk ‘Paper Straw’ dijadikan produk utama KOPUBI Perak Bhd.

Sebagai pengedar dan pembekal utama, KOPUBI menyediaan pelbagai jenis saiz Paper Straw untuk kegunaan pelangan-pelanggan di restoran, kedai makanan, hotel, cafe dan lain-lain lagi.

Ada pelbagai saiz paper straw yang dibekalkan oleh KOPUBI mengikut kegunaan dan citarasa pelanggan, bermula dari S – 6mm , M – 8mm dan yang paling besar saiz L – 12mm. Pengguna juga boleh memilih untuk Paper Straw yang mempunyai design bercorak atau berwarna supaya lebih nampak menarik dan kreatif.

KELEBIHAN UTAMA PRODUK ‘BIODEGRADABLE PAPER STRAW’ KOPUBI ialah;

  • 100% Buatan Malaysia
  • Ketahanan serapan air yang lebih lama (330gsm tickness)
  • Diperbuat Daripada ‘Craft Paper’ (Hampas tebu, jagung dan juga padi)
  • Menggunakan gam daripada tumbuh-tumbuhan (Ubi kayu)
  • Dihasilkan dan diproses di dalam kilang bilik bersih (Clean room factory process)
  • Mendapat pengiktirafan daripada FDA (FDA Approved)
  • Bakal mendapat pensijilan HALAL daripada JAKIM

KOPUBI juga mempunyai design Paper Straw yang terbaharu di mana ianya boleh dibengkokkan dan yang paling penting ianya diperbuat daripada bahan-bahan mesra alam ‘biodegradable’.

Design Terbaharu Paper Straw KOPUBI
Jika anda berminat untuk mendapatkan Paper Straw ‘Biodegradable’ KOPUBI Perak Bhd sila hubungi kami segera!

HUBUNGI SEGERA UNTUK INFO LANJUT:
012 595 8082 / 019 577 3924 atau klik link whatsapp di bawah ini;

  1. www.wasap.my/60125958082/Paper+Straw
  2. www.wasap.my/60175773924/Paper+Straw

KOPERASI USAHAWAN BERSATU IPOH PERAK BHD.
NO.57B SUSURAN STATION 18, STATION 18 PASIR PUTEH, 31650 IPOH, PERAK DARUL RIDZUAN
05-322 3924 | www.pubiperak.com/koperasiSemoga usaha yang dilakukan oleh Ahli Lembaga Pengarah KOPUBI Perak Bhd ini akan memberi impak ekonomi kepada seluruh Anggota koperasi disamping memberi limpahan ekonomi kepada seluruh rakyat di Negeri Perak.

Insyallah..

En. Sharul Baha Bin Abd Rahman
Pengerusi Koperasi Usahawan Bersatu Ipoh Perak Bhd.