KOPERASI USAHAWAN BERSATU IPOH PERAK BHD MENERUSKAN MISI UNTUK MENJADI SEBUAH KOPERASI YANG BERDAYA SAING SERTA MAMPU MENJANA EKONOMI DI NEGERI PERAK

Terkini Koperasi Usahawan Bersatu Ipoh Perak Bhd telah menjalankan tanggungjawab sebagai sebuah entiti yang berintegriti telah mengadakan Mesyuarat Agung Tahunan Kali Kedua Koperasi Usahawan Bersatu Ipoh Perak Bhd yang telah pun berlangsung pada 15hb Ogos yang lalu.

Alhamdulillah, walaupun masih di dalam keadaan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan yang dilaksanakan oleh pihak kerajaan, KOPUBI dapat melaksanakan tanggungjawab besar ini dan berjaya melaksanakan Mesyuarat Agung Tahunan tersebut mengikut peruntukan Undang-undang Kecil yang sedia ada.

Mesyuarat Agung Tahunan Kali ke-2 ini telah dijalankan mengikut SOP yang telah ditetapkan oleh pihak kerajaan dan telah dihadiri oleh 1/3 daripada anggota yang berdaftar sehingga 31hb Disember 2019 yang lalu.

AKTIVITI KOPERASI YANG LALU: Persediaan Mesyuarat Agung Tahunan Kali Ke-2 KOPUBI Perak Bhd.

En. Sharul Rahman selaku Pengerusi Koperasi Usahawan Bersatu Ipoh Perak Bhd telah merasmikan mesyuarat agung tahunan ini dan seterusnya mempengerusikan mesyuarat tersebut. Syukur dengan izinnya, Ahli Lembaga Koperasi telah mengusulkan pada mesyuarat agung ini pembayaran dividen koperasi bagi tahun 2019 adalah iaitu sebanyak 10% dan anggota koperasi yang hadir telah meluluskan cadangan tersebut.

Pada mesyuarat tersebut juga telah berlangsung juga majlis ringkas serahan replika bantuan tabung usahawan kepada 6 orang anggota koperasi yang menerima bantuan kewangan pusingan modal dengan peruntukan hampir RM100,000 yang disediakan oleh pihak Koperasi Usahawan Bersatu Ipoh Perak Bhd kepada mereka.

Turut berlangsung pada mesyuarat agung tersebut adalah majlis penyerahan sumbangan khairat kematian kepada waris anggota koperasi yang telah meninggal dunia.

Mesyuarat Agung Tahunan seterusnya berlangsung dengan upacara pemilihan Ahli Lembaga yang baharu bagi sesi 2020-21 dan juga pelantingan juruaudit dalaman koperasi serta Ahli Jawatankuasa penentusah draf minit mesyuarat agung koperasi bagi sesi seterusnya.

Alhamdulillah, pelantikan tersebut semuanya berjaya dibuat dengan teratur dan saksama mengikut peruntukan Undang-undang Kecil Koperasi serta mematahui peraturan mesyuarat yang telah ditetapkan.

Semoga dengan perbentukan struktur organisai KOPUBI Perak Bhd yang lebih mantap ini akan membawa koperasi ini ke peringkat yang lebih tinggi dan akan menjadi sebuah koperasi yang kompiten serta memiliki daya saing yang tinggi untuk menjadi salah sebuah koperasi contoh di Negeri Perak ini pada masa hadapan disamping mengorak langkah menjadi salah sebuah koperasi yang disegani. Insyallah..

Semoga usaha yang dilakukan oleh Ahli Lembaga Pengarah KOPUBI Perak Bhd ini akan memberi impak ekonomi kepada seluruh Anggota koperasi disamping memberi limpahan ekonomi kepada seluruh rakyat di Negeri Perak.

Insyallah”

Tuan Abu Naufal (Kudus Alie Novel bin Mohamad Yunus)
Timbalan Pengerusi Koperasi Usahawan Bersatu Ipoh Perak Bhd.