SUDAH PASTI SETIAP DI ANTARA KITA PERNAH MENIKMATI GULA-GULA HACKS PADA ZAMAN KITA KANAK-KANAK DAHULU

Dengan jolokan nama ‘Hanya Aku Cinta Kepadamu Seorang’ itu, gula-gula Hacks sangat terkenal dan dijual hampir di setiap kedai-kedai runcit dan mamak ‘ting-ting’ di kawasan perumahan mahupun kampung-kampung tempat kita dibesarkan.

Tetapi pernahkah kita selidiki siapakah individu yang membangunkan jenama ini sehingga amat dikenali di negara kita dan menjadi salah sebuah jenama yang sangat kuat dan terulung di dalam golongannya.

JOM BACA: Sejarah Jenama Mamee Hingga Dipasarkan ke 100 Negara –>

Jika disebut nama Dato’ Seri Barkath Ali Abu Backer, mungkin ramai yang terlopong mulut serta menggeleng-gelengkan kepala dan menyatakan tidak kenal pada pemilik nama tersebut.

Namun jika kami sebut gula-gula “HACKS”, kami yakin bahawa boleh dikatakan semua tahu tentang gula-gula yang kini dalam pelbagai perisa dan untuk pengetahuan semua juga, individu yang sama ini juga adalah pengasas kepada minuman kesukaan ramai iaitu “SUNQUICK”.

Sebenarnya, tokoh perniagaan India Muslim yang disebut nama di atas itulah pengasas, pemilik dan individu yang bertanggungjawab menghasilkan gula-gula jenama Hacks dan minuman oren Sunquick.

Asal-usul empayar Hacks bermula di era arwah bapa Dato’ Seri Barkath Ali iaitu Allahyarham Haji Abu Backer yang pada ketika itu telah membuka sebuah kedai runcit yang agak kecil, Barkath Stores, di Pulau Pinang.

Pada era 50’an, gula-gula Hacks yang diimport dari England mendapat sambutan yang cukup hebat di sini. Lalu arwah Haji Abu Backer menghubungi syarikat itu di England dan menyakinkan mereka yang beliau mampu menjadi ejen tunggal gula-gula itu. Disebabkan kesungguhan beliau, pembuat Hacks, White Hudson Pte Ltd bersetuju untuk melantik arwah sebagai ejen tunggal Hacks untuk Malaya dan Singapura pada waktu itu.

Namun pada sekitar tahun 1965, dikatakan akibat kelewatan proses menghantar gula-gula Hacks dan juga akibat cukai yang tinggi serta persaingan harga, arwah telah meminta White Hudson Pte Ltd, supaya berkongsi niaga dengan pihaknya untuk menghasilkan gula-gula Hacks di Malaysia.

Lalu arwah menghantar anak lelakinya itu iaitu Datuk Seri Barkath ke England semata-mata untuk mempelajari teknik-teknik penghasilan dan pemasaran Hacks. Setahun kemudian, beliau telah kembali ke Malaysia dan dengan jayanya melancarkan syarikat Hacks Malaysia Sdn Bhd.

Dalam masa yang masa, Barkath Stores telah menjadi pengedar untuk minuman oren Sunquick yang dibuat oleh syarikat Denmark, Co-Ro Food A/S dan memasarkannya di dalam lebih daripada 80 negara di seluruh dunia. Pada hari ini Sunquick telah pun dihasilkan oleh mereka sendiri dan menjadi minumam kegemaran rakyat Malaysia terutamanya di waktu sambutan perayaan seperti Hari Raya Aidil Fitri.

Jenama Sunquick kini dihasilkan di dalam bentuk warna dan perisa.

JOM BACA: Formula Menjadi Usahawan Berjaya Dari Neelofa –>

Pada hari ini jenama gula-gula Hacks dan Sunquick telah menjadi terlalu senonim dengan rakyat Malaysia serta menjadi produk kebanggaan Negara. Syarikat ini juga mampu berdiri kukuh sebagai salah sebuah jenama yang hebat serta mampu menaja rancangan-rancangan TV yang popular.

Kilang membuat gula-gula Hacks di Pulau Pinang

Siapa sangka individu dibelakang tabir disebalik jenama ini adalah seorang yang beragama ISLAM. Alhamdulillah..

Sumber: Google