PUBI PERAK SELAKU PERSATUAN USAHAWAN DAN NGO PERAK YANG AKTIF DI BANDARAYA IPOH MENERUSKAN USAHA-USAHA MURNI UNTUK MEMBANGUNKAN USAHAWAN SERTA MEMBANTU USAHAWAN.

Antara usaha yang dijalankan oleh PUBI Perak adalah dengan menganjurkan kelas dan bengkel latihan keusahawanan, kursus usahawan dan taklimat yang berimpak tinggi serta memberi manfaat yang sangat berguna kepada usahawan dan bakal usahawan.

Terkini pada 20hb Ogos 2022 yang lalu, PUBI Perak selaku Persatuan Usahawan dan NGO yang aktif di Negeri Perak melalui Ahli Jawatankuasanya telah menganjurkan sebuah bengkel yang sangat bermanfaat iaitu Bengkel Kemahiran Membuat Cabai Giling.

Untuk pengetahuan semua, Bengkel Kemahiran Membuat Cabai Giling adalah pertama kali dianjurkan oleh Persatuan Usahawan Bersatu Ipoh Perak (PUBI Perak) yang diketuai oleh Pn Zuraida Zulkepli dan dibantu oleh Pn Shams.

AKTIVITI PERSATUAN SEBELUM INI: Bengkel Marketing Power

Manakala tenaga pengajar bagi kursus kemahiran ini pula adalah Sis Lea atau nama sebenar beliau adalah Pn. Jamaliah Binti Md Yatim yang sangat terlatih dan berpengalaman.

Beliau juga merupakan tenaga pengajar bertauliah dan diiktiraf oleh JPK (Jabatan Pembangunan Kemahiran) dan juga merupakan salah seorang daripada Ahli Jawatankuasa Ahli Jawatankuasa Induk PUBI Perak serta Anggota Berdaftar KOPUBI Perak Bhd.

Bengkel ini telah berlangsung dengan jaya di di Bengkel Jwan Delight yang dimiliki oleh Sis Lea dengan hadiran seramai hampir 20 orang peserta.

Melalui bengkel ini, peserta telah mempelajari resepi serta teknik mudah untuk membuat cabai giling di rumah disamping mempelajari cara-cara mudah memulakan bisnes menjual cabai giling yang siap di’packing’kan secara kecil-kecilan dengan MODAL YANG SANGAT KECIL.

Melalui bengkel kemahiran ini juga, peserta telah belajar resepi serta teknik mudah untuk membuat cabai giling di rumah serta mempelajari teknik supaya cabai giling tersebut tahan lama dan sedap dimakan.

Semoga bengkel ini akan memberi manfaat dan inspirasi kepada kita untuk terus maju dan berjaya di dalam perniagaan masing-masing.

Sama-sama kita jadikan tahun 2022 ini sebagai tahun pencetus kejayaan yang lebih besar kepada kita semua.

Insyallah..

#PUBIPerak #NGOUsahawan #BengkelKemahiranPUBI #AktivitiPersatuan