TERKINI: TIADA PKP 2.0 DI SELURUH NEGARA. TIADA SEKATAN RENTAS NEGERI

Intipati penting dari sidang media MKN 3 Okt, 2020:

1. Kerajaan tidak akan isytiharkan PKP atau PKP 2.0 seluruh negara kerana kadar kes baru harian seluruh negara masih lagi rendah dan tidak menyeluruh walau jumlah tinggi 2 hari lepas. Hanya Sabah dan Kedah catatkan jumlah tinggi tetapi 70% (168) darinya adalah kes dalam tahanan, bukan di luar. 30% adalah kes di luar kumulatif dari seluruh negara dengan Kedah tertinggi (78) dan Selangor 31 kes. Lain2 negeri antara 1-3 kes manakala Penang, Perlis, Melaka dan Sarawak masing2 catat 0 kes.

2. Di Sabah 35 dari 113 kes baru semalam adalah kes dalam tahanan. Di Kedah, 128 dari 129 kes baru semalam adalah dalam tahanan dgn hanya 1 sahaja kes di luar dari tahanan. Semua kes dalam tahanan dalam keadaan terbendung. Ini bermakna, kes menular di luar hanyalah 124 kes sahaja dari 287 kes semalam.

BACA ARTIKEL SEBELUM INI: Selepas Tular Kisah M.Daud Kilau, Ini Tindakan Oleh Ebit Lew Buat Ramai Terharu

3. Di Sabah 4 daerah (Semporna, Kunak, Lahad Datu & Tawau) telah dikuatkuasakan PKPD manakala di Kedah 2 daerah (Amanjaya & Kota Setar) telah dikuatkuasakan PKPD. Kesemua daerah ini pergerakan dibataskan dengan penguatkuasaan larangan rentas daerah. Restoran serta kedai serbaneka dibenarkan dibuka dari jam 6 pagi hingga 8 malam sahaja.

4. KKM tidak laksanakan kuaratin 14 hari untuk mereka dari Sabah yang datang ke semenanjung kerana tiadanya larangan rentas negeri berkuatkuasa. Malah, mereka bukan datang dari luar negara. Ini adalah kerana pergerakan mereka di Sabah serta kontak2 rapat dapat dikesan tidak seperti yang datang dari luar negara. Jika hendak kuarantinkan mereka yang datang dari Sabah, maka yang dari Kedah juga perlu di buat swab test dan dikuarantin. Juga yang dari Selangor perlu dikuarantin setiap kali memasuki KL. Ini tidak boleh dilaksanakan kerana tiada penguatkuasaan seperti mana larangan luar negara. Kemasukan dari luar negara perlu disaring dan kuarantin 14 hari kerana MKN tiada rekod pergerakan dan pergerakan mereka di negara mereka datang.

5. Walaubagaimanapun, KKM menggalakkan mereka untuk terus kawal pergerakan atau kuarantin kendiri walau keputusan saringan mereka adalah negatif dan gelang sudah dipotong oleh PKD. Duduk dirumah jika tidak keperluan untuk ke mana-mana.

6. Setakat hari ini, seramai lebih 13,000 orang yang kembali atau datang dari Sabah telah disaring di semua pintu masuk negara. Dari itu, 132 orang telah disahkan positif iaitu hanya 1% sahaja. Tidak semua mereka yang disaring dan disahkan positif adalah yang kembali dari berkempen. Dari 130 yang positif, mereka adalah pelancong dari semenanjung, pekerja, peniaga atau pelajar dari Sabah dan mereka yang bertugas di Sabah dan kembali ke Semenanjung. Kesemua yang kembali dari berkempen telah jalani saringan di pintu masuk Semenanjung dan lebih 12,900 dari mereka telah disahkan negatif.

7. Mengikut Akta Perlindungan Data Peribadi 2010, nama-nama mereka yang disahkan positif atau meninggal akibat Covid-19 tidak boleh disiarkan tanpa kebenaran pesakit atau keluarga kecuali mereka sendiri yang maklumkan kepada umum. Bagi mematuhi akta ini, MKN, KKM dan Kerajaan tidak akan mengumumkan nama-nama mereka yang menjalani saringan mahupun jika disahkan positif atau meninggal akibat Covid-19. Maka menyebarkan maklumat mangsa Covid-19 di media sosial adalah satu kesalahan dan boleh dikenakan tindakan.

Rumusannya, tidak akan berlaku PKP baru atau PKP 2.0 buat masa ini kerana 60% kes baru adalah mereka yang dalam tahanan dan pergerakan mereka terbendung. Juga tiada hasrat kerajaan laksanakan sekatan pergerakan daerah kerana kes antara negeri masih lagi rendah.

Harap semua bertenang dan tidak menimbulkan apa-apa situasi panik. Terus jalani kehidupan seperti biasa, kawal pergerakan dan pergaulan diri, pakai mask, bersihkan diri dan duduk dirumah jika tiada keperluan berada di luar. Kerajaan galakkan kawalan pergerakan kendiri, jaga diri dengan bijak, pacu ekonomi setempat, daerah dan negeri masing-masing.

Sumber: Majlis Keselamatan Negara