KISAH KEJAYAAN : PERNAH TIDUR DALAM KERETA, KINI USAHAWAN BERJAYA

Pernah dengar jenama Abang Strawberry? Produk ini viral kerana tampil unik dimakan bersama Nasi Lemak di 200 Seeds Cafe di Cameron Highlands.

Lain daripada yang lain, ia mungkin produk pertama yang menggunakan strawberi sebagai bahan untuk dimasak dalam sambal.

Bukan nak cerita tentang produk Abang Strawberry tapi jom baca tentang siapa ‘Abang’ di sebalik sambal strawberi ini.

BACA ARTIKEL SEBELUM INI: Ini Rupanya Rahsia Kejayaan Pengasas Dnars Skincare

Baru sahaja berusia 25 tahun, Muhammad Solehuddin Shamsuddin atau lebih glamor dengan panggilan YB Soleh ini merupakan pemilik kepada jenama Abang Strawberry di bawah syarikatnya, YBS Holding.

Bukan sahaja Abang Strawberry dan 200 Seeds Cafe, anak muda ini juga merupakan pemilik kepada Gull Jewellery dan Babra.

Berikut kami sertakan beberapa trivia menarik mengenai YB Soleh yang boleh dijadikan iktibar dan perangsang untuk anda juga menjadi seseorang seperti beliau.

BERNIAGA SEAWAL SEKOLAH RENDAH

Beliau mula berniaga seawal usia 8 tahun apabila dibekalkan produk oleh arwah bapanya dan abang sulungnya. Ketika itu, produk seperti gula-gula dan penanda buku dijual kepada rakan-rakan di sekolah. Ternyata, walaupun tanpa modal, kemahiran berniaga sudah diterapkan dalam dirinya oleh arwah bapa dan abangnya tanpa disedari.

TIDAK MEMPUNYAI IJAZAH, TIDAK TAMATKAN PENGAJIAN

Selepas tamat tingkatan 5, YB Soleh menyambung pengajian peringkat Diploma di sebuah universiti awam. Ketika itu, dia turut aktif menjalankan bisnes MLM. Difahamkan, dia memperoleh mencecah RM7,000 sebulan ketika itu. Dikaburi duit ketika itu, dia berhenti belajar dan meneruskan bisnes.

Pernah menyambung pengajian di Politeknik selama dua minggu sebelum berhenti dan pernah menerima tawaran sebuah universiti untuk menyambung pengajian. Dia tahu, impiannya hanya untuk menjadi seorang usahawan. Tapi untuk berjaya, tidak cukup sekadar berimpian.

8 BULAN TIDUR DALAM KERETA VIVA

YB Soleh menjadikan kereta Vivanya sebagai rumah selama 8 bulan sekitar tahun 2012. Ketika itu, hari esok merupakan perkara yang paling ditakuti. Setiap malam dia tidak tidur lena sebab perlu berfikir apa yang nak dimakan, apa nak buat, nak duduk mana, nak bercakap dengan siapa pada hari esok.

Berbekalkan hidangan nasi lemak dan air RM2.50, beliau hanya makan sekali sehari. Menurutnya, dia pernah hanya mempunyai RM20 sahaja di dalam poketnya. Tahun itu menjadi tahun paling memeritkan buatnya.

PERNAH TERFIKIR NAK BUNUH DIRI

Dalam tempoh 8 bulan bergelandangan dalam kereta, beliau pernah terfikir mahu membunuh diri. Tapi, memikirkan ketakutan untuk terjun bangunan atau mengelar pergelangan tangan, YB Soleh masih bernafas dan berjaya menjadi seseorang hari ini. Katanya, dari situ, beliau faham mengapa seseorang boleh tertekan dan terfikir untuk membunuh diri.

Begitupun, beliau sentiasa mencari jalan untuk mencari pendapatan dan mencapai impiannya menjadi usahawan sehingga berjaya menubuhkan YBS Holding.

Benarlah, setiap kesusahan menjanjikan kesenangan jika kita sentiasa tabah dengan ujian yang mendatang. Setiap halangan mesti ditangani dengan usaha, bukannya putus asa.

Kini, anak muda ini masih mahu mengejar impian yang belum dilangsaikan. Katanya, dalam tempoh lima tahun lagi, beliau mahu menjadi seorang ikon dalam keusahawanan dan mahu menubuhkan ‘society’ yang terdiri daripada golongan muda untuk belajar dan menjalankan perniagaan.

TIDAK PERCAYA KEPADA KUASA VIRAL DAN FAKE TESTIMONY

Padanya, testimoni palsu memberi harapan palsu kepada masyarakat malah mempunyai unsur penipuan atau tidak jujur dalam bisnes. Unsur viral pula baginya boleh menyebabkan lahirnya masyarakat yang tidak berpijak pada bumi yang nyata dan kurang berdaya saing. Dia bimbang jika ada golongan muda yang berharap untuk dikenali dan berjaya melalui unsur viral.

3 KUNCI KEJAYAAN

Baginya, titik perubahan dalam hidupnya ketara apabila dia mengamalkan tiga perkara iaitu:

i. Memuliakan dan sentiasa menggembirakan ibunya terutamanya meluangkan masa dengan insan tersebut.

ii. Sentiasa memastikan dalam poketnya ada wang kertas RM1 untuk disedekahkan. Beliau bersedekah tanpa mengira siapa penerimanya. Jika ada yang menipu sekalipun, katanya itu urusan dia dan Allah.

iii. Betulkan doa dan sentiasa mengamalkan doa dalam sujud terakhir.

11 TIPS UNTUK ANAK MUDA

a. Hidup ini menuntut kepada keseimbangan alam bukan semata-mata kerja atau duit. Ada 8 aspek kehidupan yang perlu kita seimbangkan fizikal, spritual, kewangan, keluarga, perhubungan, gaya hidup, bisnes dan kerjaya. Letakkan 3 matlamat utama pada setiap aspek yang mahu dicapai pada tahun ini.

b. Jangan berkira untuk bekerja dan jangan berkira dengan gaji. Masa muda masa untuk bina sebanyak mungkin pengalaman dan buat sebanyak mungkin salah dan belajar daripadanya. Betul tak?

c. Sentiasa bijak mencari peluang di sekeliling. Jika bekerja dengan orang yang berniaga, cuba timba pengalaman dan gali ilmu sebanyak yang mungkin.

d. Jika mahu mencapai impian, anda memerlukan keberanian. Berani ke kita nak hadap risiko buat bisnes ni? Berani ke kita nak mula dengan gaji kecil duduk dalam dunia bisnes? Berani ke kita lawan arus kebanyakan manusia? Berani ke nak ikat perut demi nak besarkan bisnes?

e. Ada duit bukan jaminan atau punca utama untuk jalankan bisnes. Paling penting diri sendiri kenal dengan bisnes dan kena juga ada pengalaman untuk mengawal segala kemungkinan yang mendatang.

f. Berhenti bandingkan diri sendiri dengan orang lain. Jalan hidup kita tak pernah sama. Tulis semua belanja dan kawal. Letakkan minima belanja seharian. Pastikan dah selit sedekah dalam tu. Baru hidup anda seimbang.h. Buat bisnes bukan untuk sehari punya bisnes. Jadi kena sedar dan jangka yang akan ada hari-hari suram. Mungkin ini masa untuk anda balik pada Allah dan muhasabah diri. Banyakkan masa dengan ibu bapa dan keluarga. Luangkan masa bersama mereka dan betulkan balik mana yang tak betul.i. Perjuangan harus di teruskan. Tak semua orang nampak apa yang kita nampak. Kalau gagal 7 kali, kita bangkit 8 kali.j. Jangan buat benda jahatk. Jaga ibu bapa dan keluarga.

Sumber: Majalah Labur

Nota: Bagi anda yang ingin dapatkan pelbagai maklumat terkini terutama berkaitan bantuan kerajaan dan info-info berguna, sila ikuti group telegram kami di https://t.me/joinchat/VkYkA8svZj3WB3hD