KUMPULAN PUBI SEBAGAI SEBUAH ENTITI YANG MEMPERJUANGKAN MISI & VISI UNTUK PEMBANGUNAN USAHAWAN DI BANDARAYA IPOH MENERUSKAN AGENDA PEMANTAPAN YANG AKAN MEMBERI IMPAK BESAR KEPADA EKONOMI SERTA KELESTARIAN SEKTOR USAHAWAN YANG KIAN MAMPAN DAN MANCABAR.

Antara usaha yang dijalankan oleh Kumpulan PUBI Perak adalah menganjurkan kelas dan bengkel latihan keusahawanan, kursus usahawan dan taklimat yang berimpak tinggi melalui persatuan serta memberi manfaat yang sangat berguna kepada usahawan dan bakal usahawan disamping menjalankan aktiviti ekonomi melalui gerakan Koperasi yang ditubuhkan.

Selain itu, Kumpulan PUBI Perak yang terdiri daripada NGO Perak dan Koperasi yang prihatin juga turut memainkan peranan yang besar di dalam komuniti dengan menjalankan aktiviti amal, sosial, kebajikan serta kemasyarakatan.

Terkini pada 29hb Disember 2021 yang lalu, Kumpulan PUBI yang terdiri daripada Persatuan Usahawan Bersatu Ipoh (PUBI) dan Koperasi Usahawan Bersatu Ipoh Perak Bhd (KOPUBI) telah meluangkan masa untuk menziarahi balu kepada Allahyarham Kudus Alie Novel @ Abu Naufal iaitu Pn Norhayati Yahya di rumah beliau di Ipoh Perak Darul Ridzuan.

AKTIVITI KUMPULAN PUBI YANG LALU: Kursus Asas Perniagaan Francais Anjuran MFA

Mewakili Kumpulan PUBI dalam lawatan itu adalah En Sharul Rahman selaku Pengerusi Kumpulan, Bendahari Kehormat PUBI Perak Saudara Mohammad Nafis, Penolong Setiausaha PUBI dan KOPUBI Perak Bhd Pn Zuraida merangkap Penolong Bendahari KOPUBI Perak Bhd, Ahli Jawatankuasa Pn Samsiah merangkap Ahli Lembaga Koperasi serta Bendahari KOPUBI Perak Bhd dan Pn Norhuda selaku Ahli Jawatakuasa PUBI Perak merangkap Ahli Lembaga KOPUBI Perak Bhd.

Ini adalah kali kedua wakil daripada Kumpulan PUBI telah hadir menziarahi keluarga Allahyarham Kudus Alie Novel yang merupakan Naib Pengerusi Persatuan Usahawan Bersatu Ipoh Perak dan Timbalan Pengerusi kepada Koperasi Usahawan Bersatu Ipoh Perak Bhd (KOPUBI).

Tujuan utama lawatan pada kali ini adalah untuk menyerahkan kutipan sumbangan derma kilat yang telah berjaya dikumpulan oleh Kumpulan PUBI bagi meringankan beban yang ditanggung oleh keluarga Allahyarham di atas kehilangan tersebut,

Alahmdulillah, sebanyak RM3,000 telah berjaya dikumpul daripada Ahli-ahli persatuan dan juga Anggota Koperasi termasuk orang awam yang sangat prihatin menghulurkan sumbangan bagi tujuan kebajikan ini.

Pada pertemuan itu juga, wakil daripada Kumpulan PUBI iaitu Pn Norhuda merangkap Ketua Biro Kebajikan Kumpulan PUBI telah menyerahkan cek sumbangan bernilai RM3,000 kepada isteri Allahyarham iaitu Pn Norhayati Yahya.

Kelihatan isteri Allahyarham masih lagi bersedih di atas pemergian Allahyarham suami beliau iaitu Allahyarham Kudus Ali Novel bin Mohamat Yunus atau lebih dikenali sebagai Tuan Abu Naufal yang telah kembali ke Rahmatullah pada 18hb November 2021 yang lalu di Wad ICU 6D, Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh Perak.

Pn Norhuda merangkap Ketua Biro Kebajikan Kumpulan PUBI telah menyerahkan cek sumbangan bernilai RM3,000 kepada isteri Allahyarham iaitu Pn Norhayati Yahya

Beliau merupakan Timbalan Pengerusi Koperasi Usahawan Bersatu Ipoh Perak Bhd (KOPUBI) merangkap Naib Pengerusi Persatuan Usahawan Bersatu Ipoh Perak (PUBI) sejak tahun 2017 yang lalu dan di dalam masa yang sama merupakan ahli dan anggota terawal sewaktu tertubuhnya persatuan dan koperasi ini.

Allahyarham adalah seorang pemimpin yang berdedikasi serta telah banyak menyumbang masa dan tenaga di dalam usaha membangunkan NGO Usahawan serta gerakan koperasi di negeri Perak ini disamping gigih menjalankan perniagaan dan bekerja sendiri sebagai ketua keluarga kepada 4 orang anak serta isteri Allahyarham.

Sesungguhnya ini adalah satu kehilangan yang amat besar buat persatuan dan koperasi dan kami sangat-sangatlah bersedih dengan pemergian Allahyarham kerana beliau adalah tulang belakang kepada kedua-dua entiti ini sejak ditubuhkan.

Pada pertemuan itu juga, Pengerusi Kumpulan PUBI En Sharul Rahman turut memberi kata-kata semangat serta menyatakan sokongan moral kepada beliau agar terus bersabar dengan ujian yang diberikan oleh Allah SWT ini.

Sesungguhnya Allah lebih menyayangi Allahyarham Kudus Alie Novel @ Abu Naufal daripada kita serta telah menempatkan beliau di satu tempat yang dimuliakan.

Marilah kita menadah tangan dan memohon kepada Allah SWT supaya mengampunkan segala dosa-dosa Allahyarham Kudus Alie Novel @ Abu Naufal bin Mohamat Yunus dan semoga ditempatkan roh beliau dikalangan orang-orang yang beriman.

Insyallah dan Al-Fatihah dengan bacaan untuk Allahyarham.

Sekian.

#KumpulanPUBI