KUMPULAN PUBI SEBAGAI SEBUAH ENTITI YANG MEMPERJUANGKAN MISI & VISI UNTUK PEMBANGUNAN USAHAWAN DI BANDARAYA IPOH MENERUSKAN AGENDA PEMANTAPAN YANG AKAN MEMBERI IMPAK BESAR KEPADA EKONOMI SERTA KELESTARIAN SEKTOR USAHAWAN YANG KIAN MAMPAN DAN MANCABAR.

Antara usaha yang dijalankan oleh Kumpulan PUBI adalah menganjurkan kelas dan bengkel latihan keusahawanan, kursus usahawan dan taklimat yang berimpak tinggi melalui persatuan serta memberi manfaat yang sangat berguna kepada usahawan dan bakal usahawan disamping menjalankan aktiviti ekonomi melalui gerakan Koperasi yang ditubuhkan.

Selain itu, Kumpulan PUBI Perak yang terdiri daripada NGO Perak dan Koperasi yang prihatin juga turut memainkan peranan yang besar di dalam komuniti dengan menjalankan aktiviti amal, sosial, kebajikan serta kemasyarakatan.

Terkini pada 30hb Januari 2022 yang lalu Kumpulan PUBI yang terdiri daripada gabungan dua buah entiti iaitu Persatuan Usahawan Bersatu Ipoh Perak (PUBI) dan Koperasi Usahawan Bersatu Ipoh Perak Bhd (KOPUBI) telah mengadakan sebuah mesyuarat yang melibatkan seramai hampir 25 orang ahli majlis termasuk staf sokongan kumpulan tersebut.

AKTIVITI KUMPULAN PUBI YANG LALU: Lawatan Ke Lokasi Mesyuarat Ahli Majlis Kumpulan PUBI 2022

Mesyuarat tersebut telah dipengerusikan oleh Pengerusinya iaitu En. Sharul Rahman dan turut hadir adalah barisan tertinggi kumpulan iaitu En Shahrul Izam selaku Timbalan Pengerusi Kumpulan, Naib Pengerusi merangkap Setiausaha Kehormat Kumpulan, En Haizul Fakarudin dan Bendahari Kehormat I Saudara Mohammad Nafis serta Bendahari Kehormat II Pn. Samsiah.

Turut Hadir adalah Pn Zuraida selaku Timbalan Setiausaha Kehormat Kumpulan dan Timbalan Bendahari Kehormat Kumpulan Pn Norhuda serta barisan pimpinan lain-lain. Mesyuarat tersebut telah berlangsung di Tower Regency Hotel & Apartments Ipoh Perak bermula jam 9 pagi sehingga jam 4 petang.

Seperti yang dimaklumkan iaitu seramai 25 orang Ahli Majlis Kumpulan PUBI bagi tahun 2022 termasuk staf sokongan Kumpulan PUBI telah hadir ke mesyuarat yang julung kali diadakan ini. Mesyuarat ini antara lain akan menetapkan hala tuju serta matlamat baharu bagi Kumpulan PUBI yang sudah berusia 5 tahun ini.

Barisan pimpinan Kumpulan PUBI duduk dari sebelah kiri iaitu En. Nafis selaku Bendahari, En Shahrul Izam selaku Timbalan Pengerusi, En Shahrul Rahman selaku Pengerusi dan En Haizul selaku Naib Pengerusi PUBI merangkap Setiausaha Kumpulan PUBI.

Disamping itu, satu majlis penyampaian watikah pelantikan jawatan kepada semua Ahli Majlis yang telah dilantik secara rasminya pada Mesyuarat Agung Tahunan Koperasi dan Mesyuarat Agung Dwi-Tahunan Persatuan tempoh hari.

Untuk makluman semua juga, tetamu Kehormat yang telah dijemput untuk hadir pada Mesyuarat ini adalah Tuan Noor Azwan bin Ramli selaku Penasihat PUBI Perak yang telah lantik secara rasmi pada Mesyuarat Agung Dwi-Tahunan Persatuan kali ke-4 yang lalu.

Alhamdulillah, mesyuarat ini telah berjalan dengan baik dan sempurna seperti mana dirancang dan Kumpulan PUBI yang mengabungkan 2 buah entiti di bawah satu payung ini telah bertekad untuk menjadi salah sebuah penggerak utama gerakan usahawan di Bandaraya Ipoh ini secara khususnya.

Semoga usaha ini menjadi pemangkin kepada masa hadapan yang lebih gemilang dan semoga PUBI Perak dan KOPUBI Perak Bhd akan menjadi salah sebuah entiti yang unggul di Negeri Perak dan seterusnya menjadi contoh kepada NGO dan koperasi lain di negara ini secara amnya.

Insyallah..

#PUBI #NGOusahawan #KOPUBI #KoperasiUsahawan #MencaknaEkonomiBangsa #GerakanKoperasi #Malaysia