KISAH KEJAYAAN INSAN ISTIMEWA SUKUR IBRAHIM

Kebanyakan daripada insan istimewa ini, ramai yang mampu untuk merealisasikan impian mereka jauh lebih hebat daripada kita, namun adakah anda mengenali beberapa nama yang hebat ini?

Antara insan istimewa yang boleh memberikan inspirasi kepada kita semua adalah Mohd Sukur Ibrahim yang sememangnya tidak pernah berputus asa dalam kehidupannya.

Kejayaan beliau adalah daripada semangatnya yang tidak pernah berputus asa. Selain itu, beliau juga tabah menghadapi segala ujian yang mendatang. Bagi entri kali ini, jom kami kongsikan kisah kejayaan Mohd Sukur Ibrahim kepada anda semua.

BACA ARTIKEL SEBELUM INI: Kisah Kejayaan Jutawan Mamasab

Mohd Sukur Ibrahim merupakan pemenang Anugerah OKU Cemerlang Kebangsaan yang menjalankan perniagaan perkhidmatan membekal dan memasang karpet ‘wall-to-wall‘ masjid, pejabat dan sebagainya sejak tahun 2010 melalui syarikatnya, D Strike Solution. Bekas graduan Sarjana Muda Teknologi Maklumat dari Universiti Kebangsaan Malaysia ini juga merupakan penceramah motivasi dan penasihat kewangan yang sangat hebat. Ceramahnya sering dikatakan memberi kesan yang mendalam oleh sesiapa sahaja yang mendengarnya.

Selepas tamat pengajian di UKM, beliau dikatakan pernah terlibat dengan syarikat MLM. Dari situlah beliau mula memasang impian untuk menjadi jutawan walaupun telah gagal dengan syarikat yang disertainya. 

Bagi Mohd Sukur Ibrahim, beliau tidak pernah menyesal kerana pernah terlibat dengan MLM kerana baginya perkara tersebut telah menyedarkan beliau bahawa untuk jadi seorang yang  kaya bukanlah sesuatu yang mudah.

Selepas gagal dalam syarikat MLM yang disertainya ekoran telah dibubarkan, beliau tidak patah semangat dan meneruskan tekadnya untuk berjaya. Akibat kegagalan tersebut, keluarganya telah memujuknya untuk bekerja sebagai penjawat awam. Namun apa yang pasti, bukan senang untuk insan istimewa bersaing di sektor awam.

Selepas itu, beliau telah mengambil keputusan untuk memulakan perniagaan tetapi sukar untuk mendapat sokongan 100% daripada keluarganya kerana gagal dalam beberapa perniagaan yang dilakukannya. Namun, azamnya yang tinggi telah membuatkan beliau untuk meneruskan kerjaya dalam bidang perniagaan. Selepas menjalankan empat perniagaan, barulah beliau mengecapi kejayaan yang diidam-idamkan olehnya.

Perniagaan pembekalan dan pemasangan karpet yang dijalankan oleh Mohd Sukur Ibrahim adalah merupakan perniagaan keempat yang dilakukan olehnya setelah gagal dalam tiga perniagaan sebelum ini. Beliau juga pernah membuka kedai dobi yang hanya bertahan selama 6 bulan. Selain itu, beliau juga pernah menjadi rakan kongsi syarikat hiasan dalaman.

Antara faktor utama kegagalan perniagaan yang dikongsikan oleh beliau adalah pengurusan kewangan yang lemah, perbelanjaan melebihi pendapatan dan pengetahuan yang cetek mengenai ilmu keusahawanan. Setelah membangunkan syarikat D Strike, beliau mengambil pengajaran daripada kegagalan yang telah berlaku sebelumnya. Pada awalnya, beliau bermula dengan modal yang minimum, mengurangkan perbelanjaan, hidup secara sederhana dan menyimpan wang adalah perkara pertama yang sering dilakukan oleh beliau.

Bagi beliau, menjadi usahawan adalah lebih mencabar daripada bekerja makan gaji dan menjadi usahawan OKU pastinya lebih mencabar. Namun, beliau percaya bahawa setiap cabaran yang dilalui olehnya pasti memberikan hasil yang manis. Apa yang pasti, kuncinya adalah bersabar dan terus mencuba walaupun pernah mengecapi kegagalan.

Kesimpulannya, kejayaan Mohd Sukur Ibrahim perlu menjadi inspirasi yang lebih tinggi untuk kita semua. Selain itu, janganlah dengan kejayaan bisnes yang dimiliki oleh insan-insan istimewa ini, kita sebagai insan yang normal mengambil kesempatan ke atas mereka. Ingatlah, apa yang membuatkan kita hidup dalam keredhaan Allah SWT adalah dengan memberikan sokongan dari segi segala aspek kepada insan-insan istimewa ini.

Sumber: Majalah Labur

Nota: Bagi anda yang ingin dapatkan pelbagai maklumat terkini terutama berkaitan bantuan kerajaan dan info-info berguna, sila ikuti group telegram kami di https://t.me/joinchat/VkYkA8svZj3WB3hD