DI DALAM PERNIAGAAN, USIA TIDAK PERNAH MENGHALANG SESEORANG ITU UNTUK BERJAYA. ADA FORMULA TERTENTU JIKA DIAMALKAN DENGAN ILTIZAM YANG TINGGI MAKA SESEORANG ITU BOLEH BERJAYA!

Sekalung tahniah diucapkan kepada pemuda-pemuda yang mengharumkan negara sehingga diiktiraf di peringkat antarabangsa apabila tersenarai di dalam ‘Forbes 30 under 30 Asia’. Biasa kita dengar Forbes buat senarai untuk orang terkaya je kan? Kali ini Forbes menyenaraikan pemuda terbaik di antara yang terbaik, yang memberi sumbangan terbesar dalam bidang masing-masing.

Siapakah gerangan 4 pemuda hebat dari Malaysia tersebut? Jom kita berkenalan dengan mereka semua.


1. Melvin Poh: Pelabur dan Pengasas, The Asian Entrepreneur

Melvin merupakan pengasas The Asian Enterpreneur, yang merupakan platform global perkongsian ilmu orang ramai dan menghasilkan kandungan pendidikan mengenai keusahawanan peringkat Asia. 

Menembusi lebih daripada 20 buah negara dan mempunyai 650 orang penulis seluruh dunia, The Asian Enterpreneur diiktiraf seluruh dunia untuk sumbangannya dalam bidang kandungan pendidikan yang bermanfaat.


2. Cheong Jin Xi: Pengasas, Poladrone

Seterusnya kita ada Jin Xi dengan syarikat beliau bernama Poladrone, yang telah memeta dan menganalisa lebih daripada 200,000 hektar tanah pertanian di Asia Tenggara. 

Beliau telah membuka mata orang ramai tentang bagaimana dron boleh membantu meningkatkan produktiviti bagi tanaman mereka.


3. Kendrick Wong: Pengasas dan CEO, Omnilytics

Baru berusia 27 tahun, Kendrick mengetuai sebuah syarikat yang pakar dalam analisis fesyen dan kecerdasan pasaran. Beliau yang telah membangunkan dua syarikat dan kemudian menjualnya, memiliki pemahaman yang mendalam dalam industri pakaian yang bernilai jutaan ringgit.


4. Aaron Patel: CEO, iHandal Energy Solutions

Beliau bermula dengan projek kejuruteraan semasa di bangku sekolah menengah, sehinggalah hari ini Aaron Patel menjadi penyedia penyelesaian bagi kejuruteraan terma di rantau Asia. 

Berbekalkan visi untuk menjadikan masa depan yang lebih hijau untuk generasi akan datang, beliau menumpukan perhatian di dalam pembangunan teknologi baru di dalam industri hijau.


Kenali Mereka Dengan Lebih Dekat Dengan Video on Demand

Sebenarnya keempat-empat ikon muda ini telah pun berkongsi pengalaman mereka di atas satu pentas pada acara Business Foresight Forum (BFF) 2019 yang dianjurkan Securities Industry Development Corporation (SIDC) yang telah pun diadakan pada 19 September 2019 yang lalu.

Bagi mereka yang terlepas menyaksikan mereka secara langsung, jangan risau. Anda masih berpeluang untuk bersama-sama mereka dengan melanggan Video on Demand serendah RM90.

(opens in a new tab)”>w