SELAIN MENJALANKAN AKTIVITI KEUSAHAWAN PUBI PERAK JUGA MENGANJURKAN AKTIVITI KESUKANAN BAGI TUJUAN MELAHIRKAN ATLIT-ATLIT YANG BERJAYA PADA MASA HADAPAN..

Persatuan Usahawan Bersatu Ipoh Perak (PUBI Perak) selaku Persatuan Usahawan dan NGO Perak yang aktif di Bandaraya Ipoh pada 8hb September 2019 yang lalu dengan kerjasama Pusat Khidmat Ahli Parlimen Gopeng telah menganjurkan Kejohanan Terbuka Badminton Piala Harapan 2019 dan telah berlangsung dengan jayanya di HST Ipoh Badminton Arena, Ipoh Perak Darul Ridzuan.

Dua kategori pertandingan telah dipertandingkan iaitu kategori Beregu Lelaki Novis dan kategori Beregu Lelaki Vateran (Campuran Umur 90 tahun ke atas).

Sebanyak 40 pasukan bagi kategori Novis yang melibat 80 orang peserta telah menyertai kejohanan ini dan bagi kategori Vateran (Campuran Umur 90 tahun ke atas) pula, menyaksikan sebanyak 18 pasukan yang melibat 36 orang peserta.YB Dr. Lee Boon Chye selaku Ahli Parlimen Gopeng merangkap Timbalan Menteri Kesihatan Malaysia telah hadir untuk menyaksikan perlawanan akhir kejohanan ini

Peserta yang menyertai kejohanan ini adalah terdiri daripada pasukan semipro dan telah datang dari seluruh pelusuk negeri Perak, Selangor, Pulau Pinang, Kuala Lumpur dan Selangor.

Kejohanan ini turut dihadiri oleh YB Dr. Lee Boon Chye selaku Ahli Parlimen Gopeng merangkap Timbalan Menteri Kesihatan Malaysia yang telah membuat perasmian penutup dan sudi menyampaikan hadiah kepada pemenang-pemenang kejohanan bagi setiap kategori.

Para pemenang telah merangkul trofi kejohanan dan wang tunai berjumlah keseluruhan sebanyak RM4,300 yang mana ianya telah disumbangkan oleh YB Dr. Lee Boon Chye.

Pengerusi PUBI Perak, En Sharul Baha Bin Abd Rahman di dalam ucapan alu-aluannya telah mengucapkan setinggi terima kasih kepada Yang Berhormat di atas sokongan dan usaha yang ditunjukkan untuk memaju serta meningkatkan sukan Badminton tanah air Malaysia.

Beliau juga berharap agar dengan penganjuran kejohanan badminton ini akan menyemarakkan lagi sukan badminton di negara kita dan akan melahirkan bintang yang ternama seperti Datuk Lee Choong Wei!

Sekian..

Kejohanan Terbuka Badminton Piala Harapan ini juga mendapat liputan daripada blog ‘PerakToday’ —>Persatuan Usahawan Bersatu Ipoh Perak adalah sebuah persatuan usahawan dan NGO Perak yang aktif di Bandaraya Ipoh. Persatuan yang berdaya saing ini sedang giat membantu masyarakat terutamanya golongan usahawan dengan menjalankan banyak aktiviti keusahawan, latihan serta kursus usahawan.

Zuraida Zulkepli
Ketua JK Pembangunan Wanita PUBI Perak