INFO – KADAR & KAEDAH PEMBAYARAN ZAKAT FITRAH PADA TAHUN 1441H/2020M BAGI SELURUH MALAYSIA

Ramadhan bakal kembali tidak lama lagi. Umat Islam dinasihatkan agar tidak lupa untuk mengeluarkan zakat fitrah kepada amil yang mempunyai kad kuasa dan resit pembayaran yang dikeluarkan oleh Majlis Agama Islam Negeri.

Pun begitu, zaman makin maju, teknologi pun makin canggih.  Jadi, untuk anda yang mempunyai kekangan masa yang agak terhad, anda boleh membayar zakat fitrah melalui ‘online banking’ yang menawarkan servis tersebut.

Tujuan zakat fitrah ini adalah supaya sumbangan anda boleh diagihkan kepada golongan yang layak menerima sebelum menjelang Raya.

BACA ARTIKEL: Kadar Zakat Fitrah 2020 Mengikut Negeri & Link Pembayaran Online

Menteri Agama, Datuk Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri ada berkongsi di laman Twitter berkenaan soalan lazim (FAQ) Jabatan Wakaf Dan Haji (JAWHAR) berkaitan pelaksanaan kutipan zakat fitrah bagi tahun 1441H/2020M.

Cara Bayar Zakat Fitrah Online Menggunakan Maybank2u –>

BERIKUT ADALAH SOALAN-SOALAN YANG DIJAWAB BERKENAAN KAEDAH DAN KADAR PEMBAYARAN ZAKAT FITRAH PADA TAHUN INI:Cara Urus Jenazah Pesakit Covid-19 –>

Facebook Rasmi Malaysia Government Call Centre turut ada berkongsi info grafik tentang kadar & kaedah pembayaran zakat fitrah pada tahun 1441h/2020M bagi seluruh Malaysia.

Anda boleh layari facebook mereka seperti di bawah ini untuk info lanjut;

Sumber: Datuk Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri, Malaysia Government Call Centre, SiakapKeli

Info Panduan Berkaitan Zakat Fitrah Bagi Tahun 1441H/2020M ;