LUAR NEGARA – JEMAAH ISLAM INDONESIA REMPUH PAGAR MASJID, BERKERAS MAHU TUNAIKAN SOLAT JUMAAT

Indonesia hari ini mencatatkan lebih 300 kematian di sana akibat penularan wabak COVID-19, manakala lebih 4,000 orang telah disahkan mengidap penyakit sama. Dr Musa Nordin, seorang pakar perubatan di Hospital KPJ melihat Indonesia sebagai ‘bom masa’ bagi kes wabak COVID-19 yang bakal meletup bila-bila masa.

Terbaharu, tular di media sosial satu kejadian rempuhan pagar masjid yang terjadi di negara jiran apabila ada sekelompok penduduk kampung yang berkeras mahu menunaikan solat Jumaat.

Menerusi perkongsian yang dibuat oleh seorang pengguna Twitter, @El_AhmadRipani menyatakan bahawa kejadian tersebut berlaku di Masjid Al-Karomah Martapura di Kabupaten, Banjar Kalimantan Selatan pada 10 April, Jumaat lalu.

Kes Covid-19 Di Indonesia Dijangka Cecah Sehingga 700,000 Pada Bulan Hadapan –>

Beliau dalam ciapannya menulis bahawa kawasan tersebut sudah dua kali tidak menunaikan solat Jumaat selepas pemerintah Indonesia mengeluarkan arahan penguncian di beberapa daerah.

Dalam satu ciapan lain, seorang pengguna Twitter memberitahu di media sosial bahawa kejadian yang berlaku disebabkan penduduk kampung tersebut dilaporkan takut murtad disebabkan tidak menjaga solat Jumaat.

Manakala tiga minggu yang lalu, kejadian sama turut terjadi di Bandung apabila segelintir penduduk tempatan cuba masuk ke masjid bagi menunaikan solat Jumaat.

Mereka menurunkan sepanduk yang tertulis alasan kenapa masjid tersebut ditutup dan dalam masa yang sama cuba ditahan oleh pihak polis. Perbezaan pendapat berlaku di antara penduduk Bandung dan pihak polis. Namun tidak pasti bagaimana situasi itu dileraikan.

Situasi ini jelas sukar dikawal apabila segelintir masyarakat Indonesia masih kurang memahami bagaimana COVID-19 bekerja.

Sumber: The Vocket

COVID-19 SANGAT BERBAHAYA! JOM SEDIAKAN PERLINDUNGAN UNTUK KELUARGA KITA! KLIK UNTUK INFO LANJUT –>