COVID-19: KEMATIAN DI UK KINI LEBIH 10,000 ORANG TERTINGGI DI EROPAH

Ia datang selepas salah seorang penasihat saintifik kerajaan berkata Inggeris mungkin akan menjadi antara negara-negara Eropah yang paling teruk terjejas.

Setiausaha Kesihatan Matt Hancock berkata “hari ini menandakan hari yang sombre”, tetapi mengalu-alukan usaha yang dibuat oleh orang ramai untuk tinggal di rumah.

Jumlah kematian yang dilaporkan tidak termasuk kematian di luar hospital.

Covid-19: Amerika Syarikat Kini Mencatat Kematian Tertinggi No.1 Di Dunia –>

Sementara itu, Boris Johnson (Perdana Menteri UK/Britain) mengucapkan terima kasih kepada pekerja penjagaan kesihatan untuk menyelamatkan nyawanya selepas dibebaskan dari hospital.

Hancock memberitahu taklimat harian kepada petugas media:

Hari ini menandakan hari yang suram akibat penyakit ini ketika kita bergabung dengan senarai negara yang telah menyaksikan lebih dari 10,000 kematian yang berkaitan dengan coronavirus.

Hakikat bahawa lebih daripada 10,000 orang telah kehilangan nyawa mereka kepada pembunuh yang tidak kelihatan ini menunjukkan betapa seriusnya coronavirus ini dan mengapa usaha semua orang terlibat sangat penting.”

Setiausaha Kesihatan
Matt Hancock

UK adalah negara kelima yang melepasi 10,000 kematian, bergabung dengan AS, Sepanyol, Itali dan Perancis.

Terdahulu, Sir Jeremy Farrar, ahli dari Kumpulan Penasihat Saintifik untuk Kecemasan (Sage), berkata UK mungkin “salah satu yang paling teruk, jika bukan negara yang paling teruk terjejas di Eropah”.

Sebagai perbandingan, katanya, skala “luar biasa” ujian di Jerman merupakan kunci untuk memastikan jumlah kemasukan ke hospital untuk koronavirus lebih rendah daripada di UK.

“Tidak dinafikan ada pelajaran untuk belajar dari itu,” katanya.

Menjawab komen Sir Jeremy, setiausaha kesihatan berkata: “Masa depan virus ini tidak diketahui kerana ia bergantung kepada tingkah laku berjuta-juta orang dan orang awam Inggeris yang hebat.” Encik Hancock menambah bahawa kerajaan mengambil nasihat daripada pakar-pakar “sangat serius”.

Pengarah Kesihatan Awam Perubatan England Profesor Yvonne Doyle berkata jumlah orang di hospital dengan coronavirus di London menstabilkan, tetapi ia semakin meningkat di barat laut England, Yorkshire dan utara-timur England.

Bercakap mengenai orang yang tersayang dari mereka yang telah meninggal dunia, Hancock berkata: “Kesedihan mereka adalah kesedihan kami dan cerita mereka tidak akan dilupakan.”

Setiausaha kesihatan juga mengucapkan tahniah kepada masyarakat Inggeris kerana “menghadapi cabaran ini” kerana tinggal di rumah.

“Komitmen tegas anda untuk mengikuti peraturan menjauhkan sosial ini membuat perbezaan,” katanya.

Menteri-menteri terus menggesa orang ramai untuk tinggal di rumah selama hujung minggu ‘Easter’ untuk membendung penyebaran virus, walaupun cuaca panas dan cerah di seluruh bahagian UK.

Sumber: BBC News

COVID-19 SANGAT BERBAHAYA! JOM SEDIAKAN PERLINDUNGAN UNTUK KELUARGA KITA! KLIK UNTUK INFO LANJUT –>