INGIN MENJADI SUKARELAWAN TUNAS HARAPAN PUBI PERAK?

PUBI Perak sedang giat mencari sukarelawan untuk menjayakan Program Tunas Harapan di mana Program ini adalah sebuah gerakan untuk membantu orang susah yang sangat memerlukan bantuan dan pertolongan di bawah JK Kebajikan & Kerohanian PUBI Perak.

Buat masa ini Program Tunas Harapan PUBI Perak ini memberi keutamaan dan perhatian kepada orang susah/golongan memerlukan di sekitar Ipoh sahaja dan berjanji pada masa akan datang, penduduk luar Ipoh juga akan diberi perhatian sewajarnya.

Beberapa Projek Amal dan inisiatif akan dijalankan bagi mencapai objektif Program Tunas Harapan PUBI Perak ini antaranya ialah;

1. Bantuan & Sumbangan kepada anak-anak yatim sempena Ramadhan

2. Pemberian Kerusi Roda untuk golongan yang benar-benar memerlukan

3. Pemberian Katil Pesakit untuk golongan yang memerlukan.

Setakat hari ini satu program sedang giat dijalankan adalah kutipan dana untuk membantu Rumah Anak-Anak Yatim dan Fakir Miskin Pertubuhan Baitul Aini, Kampung Merawan Indah, Simpang Pulai Perak. Insyallah, sebuah Majlis Iftar bagi meraikan anak-anak yatim dan fakir miskin ini akan diadakan pada 2hb Jun 2018 ini.

TANGGUNGJAWAB DAN PERANAN SUKARELAWAN

PUBI Perak sangat berharap orang ramai sudi menjadi Sukarelawan Program Tunas Harapan PUBI Perak ini dan sanggup bekerja dengan sukahati tanpa mengharapkan apa-apa imbuhan ataupun bayaran dari pihak PUBI Perak.

Antara tanggungjawab umum dan peranan sukarelawan Program Tunas Harapan PUBI Perak ini adalah:

  1. Menyampai  dan menghebahkan apa-apa Program Tunas Harapan yang dijalankan oleh PUBI Perak kepada masyarakat umum melalui media sosial.
  2. Membantu mengutip dana yang diperlukan untuk menjayakan sesebuah program.
  3. Menyertai Program Kemanusian yang akan dijalankan dari masa ke semasa mengikut keperluan dan kesesuaian.

Antara syarat umum yang diletakkan untuk menjadi sukarelawan mestilah berumur 18 tahun dan ke atas serta sanggup berkhidmat pada bila-bila masa apabila diperlukan.

Tiada paksaan untuk menjadi sukarelawan Program Tunas Harapan PUBI Perak ini dan peserta boleh menarik diri pada bila-bila masa tanpa perlu memberi notis atau makluman awal kepada pihak PUBI Perak.

Pengerusi PUBI Perak, En. Sharul telah melancarkan sebuah whatsapp group bagi mengumpul para sukarelawan ini dan sekiranya anda ingin menjadi sukarelawan Program Tunas Harapan PUBI Perak ini, anda boleh click button di bawah ini untuk terus masuk ke dalam whatsapp group tersebut;

Kami berharap ramai yang akan sertai sebagai sukarelawan Program Tunas Harapan ini demi menjayakan usaha dan hasrat murni PUBI Perak ini.

Sebarang pertanyaan anda boleh hubungi Ketua JK Kebajikan dan Kerohanian PUBI Perak iaitu Pn. Adah melalui nombor talian; 019 915 1990 atau terus whatapp dengan  click di sini..

Semoga usaha ini diberkati olehNya dan berjaya hendaknya..

Insyallah..