INFO – SOALAN LAZIM BPN BAGI PERMOHONAN BAHARU & RAYUAN

Merujuk kepada Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat bernilai RM250 bilion yang telah diumumkan oleh YAB Perdana Menteri pada 27 Mac 2020 dan Siaran Media Kementerian Kewangan mengenai Bantuan Prihatin Nasional (BPN) bertarikh 29 Mac 2020 yang lalu.

Jumlah keseluruhan BPN sebanyak RM9.24 bilion akan dibayar dalam dua fasa dan terbaharu pembayaran BPN fasa 2 telah dibuat bermula 4 Mei 2020 yang lalu.

Mana-mana penerima fasa sebelum ini, anda boleh semak akaun masing-masing bermula tarikh yang dinyatakan. Bayaran ini termasuklah untuk golongan B40 dan M40 kategori isi rumah dan bujang.

KISAH KEHIDUPAN: Ada Yang Tak Lulus & Hanya Terima RM500, Segelintir Netizen Persoal Keputusan Semakan BPN

BPN FASA 2

BPN fasa 1 dulu melibatkan 7.74 juta penerima berjumlah RM5.47 bilion. Permohonan baru / rayuan juga telah dibuka sebelum ini sehingga tarikh tutup 30 April lepas.

Kementerian Kewangan memaklumkan sebanyak 2.96 juta permohonan baru dan 305,000 rayuan telah diterima. Tempoh bayaran BPN fasa 2 akan bermula dari 4 hingga 13 Mei bagi penerima B40.

Manakala 13 hingga 15 Mei bagi penerima M40. Jumlah bantuan seperti di bawah:

bpn fasa 2

Pembayaran BPN bagi Permohonan Baharu dan Rayuan akan dibayar sekaligus mulai 15 hingga 20 Mei 2020.

Dan bagi penerima BPN yang tidak mempunyai akaun bank atau gagal mengemaskini atau gagal kredit ke akaun yang didaftarkan, pembayaran akan dibuat secara penunaian di kaunter BSN mulai 15 Mei 2020 berdasarkan Nombor Siri yang dipaparkan di Portal BPN.

BACA LANJUT: 2.3 Juta Permohonan Baharu BPN Diluluskan

TERKINI SEMAKAN KELULUSAN BANTUAN PRIHATIN NASIONAL (BPN) BAGI PERMOHONAN BARU DAN RAYUAN ADALAH MULAI 9 MEI 2020 DI LAMAN WEB BPN

Menurut Malaysia Government Call Centre, semakan kelulusan Bantuan Prihatin Nasional (BPN) bagi permohonan baru dan rayuan adalah mulai 9 Mei 2020 yang lalu.

SOALAN LAZIM BPN BAGI PERMOHONAN BAHARU & RAYUAN

Berikut adalah Soalan Lazim BPN Bagi Permohonan Baharu & Rayuan yang dikeluarkan oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) ;
Alhamdulliah, semakin ramai yang mendapat bantuan BPN dari pihak kerajaan. Semoga dipemudahkan urusan kita rakyat Malaysia di waktu sukar pandemik Covid-19 ini. Insyallah..

Untuk info lanjut, anda boleh layari portal rasmi https://bpn.hasil.gov.my dan https://bpn.hasil.gov.my.

Sumber: Lembaga Hasil Dalam Negeri