PUBI PERAK SELAKU PERSATUAN USAHAWAN DAN NGO PERAK YANG AKTIF DI BANDARAYA IPOH MENERUSKAN USAHA-USAHA MURNI UNTUK MEMBANGUNKAN USAHAWAN SERTA MEMBANTU USAHAWAN DISAMPING MENJALANKAN AKTIVITI KEBAJIKAN DAN AMAL UNTUK MEMBANTU MASYARAKAT DI LUAR SANA.

Antara usaha yang dijalankan oleh PUBI Perak adalah dengan menganjurkan kelas dan bengkel latihan keusahawanan, kursus usahawan dan taklimat yang berimpak tinggi serta memberi manfaat yang sangat berguna kepada usahawan dan bakal usahawan.

Selain itu, PUBI Perak selaku NGO Perak yang prihatin juga turut memainkan peranan yang besar di dalam komuniti dengan menjalankan aktiviti amal, sosial, kebajikan serta kemasyarakatan.

Terkini pada 3hb Julai 2023 yang lalu, PUBI Perak selaku Persatuan Usahawan dan NGO yang aktif di Bandar Ipoh dengan kerjasama Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) Bahagian Kesejahteraan Komuniti telah menganjurkan Program Pemerkasaan Ekonomi Komuniti Bandar (PEKB) bagi tahun 2023.

AKTIVITI PERSATUAN SEBELUM INI: Persediaan Program Pemerkasaan Ekonomi Komuniti Bandar (PEKB) 2023

Program tersebut telah dijadualkan dan dirancang untuk berlangsung selama 7 hari bertempat di Travelodge Hotel, Ipoh Perak dan telah disertai oleh peserta dari negeri Perak dan juga Pulau Pinang.

Syukur alhamdulillah, pada hari tersebut seawal jam 8 pagi, seramai 30 orang peserta yang telah menghadirkan diri pada hari pendaftaran yang diadakan di Travelodge Hotel, Jalan Raja Dihilir, 30350, Ipoh Perak.

Peserta-peserta yang hadir pada hari pendaftaran tersebut adalah sebahagian daripada rakyat Malaysia yang berdaftar dengan e-Kasih yang mana mereka telah terpilih untuk menyertai kursus anjuran Persatuan Usahawan Bersatu Ipoh Perak (PUBI) selama 7 hari ini.

Pemilihan peserta ini adalah berdasarkan kriteria yang ditetapkan oleh pihak kementerian dan keutamaan diberikan kepada warga Malaysia yang diklasifikasikan sebagai ‘miskin bandar’ serta golongan B40.

Melalui kursus yang ditawarkan, mereka akan diberi latihan dan praktikal mengikut bidang kursus yang telah disediakan dan dijangka akan dapat meningkatkan ekonomi serta pendapatan mereka bagi maksud mencapai matlamat program yang telah ditetapkan.

Kursus yang telah ditawarkan pada tahun ini adalah 1 bidang sahaja iaitu Kursus Pembuatan Kuih Muih Sejuk Beku.

Untuk makluman semua juga, matlamat utama Program Pemerkasaan Ekonomi Komuniti Bandar (PEKB) ini adalah untuk meningkatkan kemahiran kumpulan sasar supaya mampu mengusahakan perniagaan yang boleh memberikan pendapatan yang lebih tinggi seterusnya meningkatkan kualiti hidup dan keluar dari kemiskinan.

Melalui kursus tersebut, para peserta yang terpilih akan mempelajari banyak ilmu keusahawan dan kemahiran serta perkara penting untuk meningkatkan jati diri serta mengubah cara berfikir untuk maju di dalam dunia keusahawanan.

En. Sharul Rahman selaku Pengerusi Persatuan Usahawan Bersatu Ipoh Perak (PUBI), Memberi Ucapan kepada Peserta yang hadir dalam Majlis Pembukaan Program Pemerkasaan Ekonomi Komuniti Bandar 2023.

Alhamdulillah, kursus ini telah bermula dengan jayanya dan para peserta bakal menerima Sijil Penyertaan selepas tamat kursus ini dan dijangka wakil VIP dari Bahagian Kesejahteraan Komuniti, Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan akan hadir pada satu Majlis Penutup yang penuh gilang gemilang.

Pada hari pembukaan program ini wakil daripada pihak Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) iaitu En. Shaikh Ali bin Shaikh Mansoor selaku Penolong Setiausaha Cawangan Peningkatan Sosio Ekonomi Bahagian Kesejahteraan Komuniti Kementerian Pembangunan Kerajaan Tempatan telah hadir untuk memberi ucapan pembukaan dan taklimat berkaitan Program Pemerkasaan Ekonomi Komuniti Bandar (PEKB) kepada para peserta yang telah hadir pada hari tersebut.

Turut hadir bagi melancarkan Majlis Pembukaan Program Pemerkasaan Ekonomi Komuniti Bandar (PEKB) 2023 adalah En. Sharul Rahman selaku Pengerusi Persatuan Usahawan Bersatu Ipoh Perak (PUBI), Setiausaha Persatuan, En. Haizul Fakarudin, Bendahari Persatuan En. Mohamad Nafis dan juga Penolong Setiausaha Pn Zuraida serta Ahli Jawatankuasa PUBI yang lain-lain.

Di sini juga, pihak Persatuan Usahawan Bersatu Ipoh Perak (PUBI) ingin merakamkan ucapan terima kasih yang tidak terhingga kepada pihak Kementerian Pembangunan Kerajaan Tempatan yang sudi memberi peluang kepada Persatuan Usahawan Bersatu Ipoh Perak (PUBI) buat kali ke-3 bagi melaksanakan program ini di bawah pihak kementerian dan ini adalah satu penghormatan serta pengiktirafan terbesar yang diterima oleh persatuan sejak ditubuhkan pada tahun 2016 yang lalu.

Adalah menjadi harapan semua pihak agar program ini dapat memberi impak ekonomi yang besar kepada peserta yang terpilih serta mampu menjadikan mereka seorang usahawan yang berdaya maju serta berdaya saing pada masa hadapan.

PUBI Perak sebagai sebuah Persatuan Usahawan dan NGO Perak yang prihatin akan meneruskan usaha-usaha yang dilakukan bagi membangunkan usahawan dan bakal usahawan di Bandaraya Ipoh ini secara khususnya dan di seluruh negeri Perak secara amnya.

Semoga PUBI Perak terus maju dan mampan sebagai sebuah Persatuan Usahawan yang prihatin, berinovatif serta menjadi NGO Perak yang disegani pada masa akan datang. Insyallah..

#PUBIPerak #KumpulanPUBI #NGOUsahawan #NGOPerak