APA RAHSIA DI SEBALIK KEJAYAAN MEREKA INI? JOM SAMA-SAMA KITA BACA..

Kecik-kecik dah dapat pegang duit berjuta? Siap boleh bagi mak ayah duit belanja lagi. Bukan sedikit tapi berpuluh ribu. Hebat kanak-kanak ini. Meniaga apa sampai boleh jadi jutawan?

Adakah kerana strategi pemasaran mereka yang hebat menjadikan mereka hebat juga? Kecik-kecik dah ada ilmu pemasaran? Biar betul!!

Daripada minat menjadikan kanak-kanak ini hebat. Sikap berusaha sampai berjaya harus dipuji kerana jika diluar sana, seusia mereka ini hanya berada dalam ruang lingkup untuk selalu bergembira tetapi kanak-kanak ini telah mengerah otak dan tenaga demi mencapai cita-cita.

Jom kita belajar daripada kisah kanak-kanak hebat ini sehingga berjaya melakar nama dalam dunia melalui perniagaan yang diusahakan mereka.

#1-Leanna Archer – Leanna’s Hair

Ketika berusia 9 tahun, budak perempuan yang sentiasa menghargai rambutnya. Sehingga berjaya menggabungkan ramuan rahsia nenek moyangnya dengan penghasilan pomade.

Kemudiannya Leanna mengembangkan perniagaannya dengan pelbagai lagi produk berkaitan penjagaan rambut sehingga berjaya menjana pendapatan sebanyak $100 000 setahun dan mengumpul keuntungan bersih melebihi $ 3 Juta.

Gadis ini juga berjaya menubuhkan sebuah yayasan kebajikan iaitu Leanna Archer Education Foundation bagi menyalurkan bantuan kepada mereka yang memerlukan bantuan asas seperti pendidikan dan yayasan ini telah membantu  hampir 200 kanak-kanak di Haiti setiap hari. Hebat bukan?

#2-Evan – EvanTube

Hanya dengan Youtube kanak-kanak ini menghasilkan duit berjuta. Semuanya kerana sikap minat ibu bapanya sehingga menjadikan anaknya ikon youtube.

Ketika usianya baru 8 tahun, kanak-kanak ini mempunyai 1.3 juta pendapatan setahun hasil daripada penglibatannya dengan channel Youtube.

Evantube memiliki jutaan subsciber hanya dengan membuat review tentang alat permainan kanak-kanak dan memasukkan ke dalam Youtube.

Untung jadi Evan. Beribu mainan berjaya diperolehinya disamping dengan empukkan wang yang dijana dalam akaunnya.

 

#3-Christian Owens – Mac Bundle Box

1 juta dihasilkan ketika usia 16 tahun melalui pakej yang dinamakan Mac Bundle Box. Istemewanya kanak-kanak ini adalah dia menghasilkan sendiri laman web yang dibangunkan ketika usia 14 tahun.

Memulakan syarikat seni rekanya sendiri, berunding dengan pelbagai pihak dan syarikat demi menawarkan pelbagai pakej aplikasi untuk kegunaaan Mac OS X menjadikan owen seorang yang berkredibiliti.

 

#4-Emil Motycka – Motycka Enterprises

Potong rumput pun boleh buat duit. Bukan sikit tapi berbukit duit. Hasilnya dibuktikan oleh kanak-kanak  9 tahun ini, Emil Motycka.

Pada usia 13 tahun, Emil telah membuat pinjaman sebanyak $8,000 untuk membeli mesin pemotong rumput komersial.

Pada usia 18 tahun, Emil membina syarikatnya sendiri iaitu, Motycka Enterprise dan telah menjana $100,000 dalam satu musim panas ketika itu. Kini, Emil Motycka telahpun menjana jutaan dengan perniagaan perkhidmatan memotong rumputnya.

#5-Nick D’Aloisio – Summly

Melakar sejarah ketika usia 15 tahun pada tahun 2013, kerana berjaya menjadi jutawan termuda ketika itu hasil menjual syarikatnya, Summly kepada Yahoo dengan nilai $ 30 Juta.

Kini aplikasi Summly yang dihasilkan Nick telah ditukarkan oleh pihak Yahoo menjadi Yahoo News Digest. Nick kini berkhidmat bersama Yahoo dan telah dinobatkan sebagai “Innovator of the Year” oleh Wall Street Journal.

Bukan itu sahaja,Nick juga telah tersenarai di dalam majalah Time sebagai salah satu remaja yang begitu berpengaruh di dunia.

#6-Cameron Johnson – Cheers and Tears

Sekadar suka-suka tetapi takdir menyelebelahinya apabila mendapat pulangan yang lumayan. Kad jemputan yang dihasilkan untuk parti yang dianjurkan ibu bapanya memberi hasil apabila menjadi tarikan kepada orang ramai yang mahu dapatkan perkhidmatannya.

Cameron  berjaya menjana $400,000 sebulan dan mengasaskan Cheers and Tears pada usia 14 tahun.

Tidak hanya berhenti disitu sahaja, Cameron merencana bisnesnya dalam bidang pembangunan software (software development) dan pengiklanan secara online dimana beliau berjaya menjana jutaan dollar.

#7-Moziah Bridges – Mo’s Bows

Bagi orang-orang korporat, bow tie menjadi hidangan utama mereka dalam bergaya. Kerana itu, Bridges yang obses dengan bow tie berwarna warni  berjaya meraih pendapatan sebanyak $150 000 setahun dengan perniagaan bow tie ketika usia 9 tahun.

Menghasilkan bow tie yang berwarna-warni merupakan antara salah satu visi saya untuk menjadikan dunia ini sebagai tempat yang mengembirakan.

Hasilnya Moziah kini memiliki 5 orang pekerja dan gambar dan dirinya sering muncul dalam  majalah serta rancangan tv popular seperti Shark Tank.

Sumber Artikel: Majalah Niaga

Baca juga artikel '9 Ciri Usahawan Berjaya'