TERKINI – KES PERTAMA COVID-19 DISAHKAN DI SEMENANJUNG GAZA PALESTIN

Dua kes pertama coronavirus telah disahkan di Semenanjung Gaza yang padat dengan penduduk, kata pegawai kesihatan Palestin pada hari Ahad.

Dua orang Palestin yang mengembara dari Pakistan dan memasuki Gaza melalui Mesir telah menguji positif virus itu pada hari Sabtu dan telah di kuarantin di Rafah, sebuah bandar berhampiran sempadan Mesir, sejak kedatangan mereka pada hari Khamis, kata kementerian kesihatan Gaza.

Sekolah-sekolah, pasar awam dan dewan acara semuanya ditutup di Gaza sejak dua minggu lalu untuk mengurangkan risiko penghantaran coronavirus.

Terkini – Lebih 600 Orang Maut Dalam Masa Sehari Di Itali, Tentera Dikerah Bantu Kuatkuasa “Lockdown” –>

Enklaf pantai, berukuran 375 kilometer persegi (145 batu persegi) adalah rumah kepada sekitar dua juta penduduk Palestin dan kadar kemiskinan dan kadar pengangguran tinggi.

Sekatan yang diketuai oleh Israel telah meletakkan sekatan terhadap pergerakan orang dan barangan selama bertahun-tahun, di tengah kebimbangan keselamatan berikutan pengambilalihan Gaza 2007 oleh kumpulan Islam Hamas, tiga peperangan berikutnya dan kekerasan pusingan yang kerap.

Minggu lalu Hamas berkata ia hanya membenarkan pesakit yang memerlukan rawatan perubatan segera di luar Gaza untuk menyeberang ke Mesir atau Israel.

Menurut kementerian kesihatan Palestin 53 orang kes koronavirus telah disahkan di Tebing Barat yang diduduki.

Dilarang Berhimpun, Solat Di Dataran Masjidil Haram, Masjid Nabawi –>

Sumber : Reuters