INFO: KAGUM DENGAN AERODYNE, SYARIKAT ANAK MELAYU HARUMKAN NAMA NEGARA

Kerajaan sedang mempergiat usaha memperkukuhkan sektor pertanian tanpa berkompromi dengan kelestarian alam.

Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Makanan II, Datuk Che Abdullah Mat Nawi berkata, pihaknya meneroka peluang menggunakan teknologi dron secara meluas dalam sektor pertanian.

Beliau berkata, teknologi itu penting bagi membantu petani menggunakan kaedah pertanian lebih efisyen.

BACA ARTIKEL SEBELUM INI: Golongan Bujang Akan Dapat RM350 Seorang Dalam Bantuan Prihatin Rakyat (BPR)

“Malah, ianya (teknologi dron) juga membantu mereka membuat keputusan dengan lebih tepat di sepanjang fasa tanaman mereka,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Che Abdullah yang juga Ahli Parlimen Tumpat berkata, beliau pada semalam telah mengadakan lawatan ke Aerodyne Campus di Cyberjaya serta menerima taklimat yang dibentangkan oleh pengasas syarikat itu, Kamarulzaman Muhamad.

Katanya, beliau kagum kerana pengasas berkenaan yang juga anak kelahiran Tumpat, Kelantan berjaya mengharumkan nama negara ini.

“Alhamdulillah, Aerodyne adalah syarikat dron yang kedua terbesar di dunia dan yang pertama di Asia Tenggara yang juga bertaraf bumiputera Malaysia,” katanya.

Untuk rekod, Aerodyne Group adalah peneraju syarikat teknologi multinasional di Malaysia dengan pengkhususan perkhidmatan dron dan pengurusan data di dalam bidang DT3 (Drone Technology, Data Technology & Digital Transformation).

Aerodyne kini telah berkembang dengan memiliki 400 kakitangan dan kini menduduki tempat ke-3 dalam Laporan Pembekal Perkhidmatan Dron Antarabangsa 2019 yang dikeluarkan oleh DRONE Industry Insight (DRONEII).

Sumber: IsmaWeb