Seorang peraih ikan yang dipercayai memandu menentang arus di bawah pengaruh alkohol sehingga menyebabkan kematian seorang pekerja syarikat pembersihan di Jalan Pintasan Kuantan di sini, malam tadi, direman empat hari bermula hari ini. – BERNAMA

KISAH KEHIDUPAN – ISTERI HARAP SUSPEK MABUK TERLIBAT KEMALANGAN MAUT TERIMA HUKUMAN SETIMPAL

KUANTAN: Isteri kepada mangsa yang maut akibat dilanggar sebuah kereta yang dipandu lelaki di bawah pengaruh alkohol di Jalan Pintasan Kuantan di sini, malam tadi, berharap suspek kejadian itu menerima hukuman sewajarnya.

Zetti Haryanti Hassan, 42 tahun, berkata hukuman itu diharapkan memberi pengajaran kepada individu lain untuk tidak melakukan kesalahan serupa, sehingga menyebabkan ada keluarga terpaksa kehilangan orang tersayang dan tulang belakang seperti yang dialaminya.

“Saya dan anak-anak berharap arwah suami akan memperoleh keadilan. Arwah adalah anak, suami dan bapa yang baik serta bertanggungjawab, malah kejadian berlaku semasa arwah dalam perjalanan mencari rezeki untuk keluarga.

BACA ARTIKEL SEBELUM INI: Lelaki Maut Dilanggar Pemandu Mabuk, Lawan Arus

“Saya teringat betapa arwah bersungguh-sungguh mahu membeli rumah semasa kami berkahwin pada tahun 2011 untuk memastikan kami mempunyai tempat berteduh yang sempurna,” katanya semasa dihubungi di sini, hari ini.

Suaminya, Irwan Herman Kamarudin, 41 tahun, maut selepas kereta Toyota Yaris yang dipandunya dirempuh kereta Toyota C-HR yang dipandu oleh seorang peraih ikan berusia 42 tahun secara melawan arus dalam keadaan mabuk pada kejadian jam 9.20 malam tadi.

Allahyarham Irwan Herman, seorang penyelia di Alam Flora Sdn Bhd sejak tahun 2016, difahamkan dalam perjalanan dari rumahnya di Sungai Isap Perdana di sini untuk ke tempat kerja di Gebeng.

Menurut Zetti Haryanti, sudah menjadi rutin setiap bulan arwah bekerja pada waktu malam mengikut jadual, dan antara tugasan yang perlu dilakukan pada syif tersebut ialah ke depoh syarikat di Gebeng.

“Arwah seperti biasa sebelum bertolak ke tempat kerja. Arwah juga ceria semasa kami menyambut Aidilfitri di rumah ibu bapanya di Taman Guru di sini, walaupun arwah bekerja pada sebelah pagi.

“Cuma, sejak beberapa hari lalu, arwah akan terus tidur sebaik sahaja pulang dari tempat kerja dan saya beranggapan mungkin arwah keletihan,” katanya.

Zetti Haryanti berkata beliau akan menjaga dua anaknya berusia lapan dan 14 tahun, termasuk seorang daripada perkahwinan terdahulu arwah, dengan pendapatannya sebagai peniaga.

Menurut beliau, jenazah suaminya akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung SC di sini selepas tamat bedah siasat esok kerana pihak hospital perlu melakukan ujian saringan COVID-19 hari ini.

— BERNAMA