COVID-19: WANITA OKU SUMBANG PPE UNTUK BARISAN HADAPAN

Walaupun dilahirkan tanpa tangan, namun wanita orang kurang upaya (OKU) ini tetap berkorban tenaga dengan menjahit pakaian perlindungan diri (PPE) bagi kegunaan petugas barisan hadapan.

Pembantu Tadbir di Kolej Komuniti Teluk Intan (KKTI), Norfarrah Syahirah Shaari, 32, menggunakan kemahiran menjahit menggunakan kaki untuk menghasilkan gaun isolasi yang akan disumbangkan kepada Hospital Teluk Intan (HTI) dan Klinik Kesihatan Teluk Intan.

Norfarrah Syahiran berkata, inisiatif #DariKomunitiUntukKomuniti dilakukan bersama sembilan kakitangan KKTI yang juga sukarelawan melalui program tanggungjawab sosial korporat (CSR) dengan dibantu 25 tukang jahit lain.

JOM JOIN: eBazaar Ramadhan PUBI Perak 2020 –>

“Sebanyak 400 meter kain digunakan untuk menghasilkan 252 gaun isolasi. Kain berkenaan akan dipotong sebelum diagihkan kepada sukarelawan untuk dijahit di rumah masing-masing bermula sejak enam hari lalu.

“Saya menjahit lapan pasang PPE, namun dua saja yang sudah siap kerana perlu membahagikan masa dengan kerja lain dan enam lagi akan disiapkan dalam minggu ini,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Katanya, mereka akan mengumpulkan semua PPE pada Isnin depan sebelum diagihkan kepada petugas kesihatan.

“Ini sumbangan kecil kami dengan kemahiran yang ada kerana menyedari PPE menjadi keperluan penting bagi barisan hadapan,” katanya.

Menurutnya, dia meminati bidang jahitan dan tidak berasa kekok menjahit dengan menggunakan kaki, malah turut menjahit baju untuk kegunaan sendiri sejak lapan tahun lalu.

“Menjahit dengan kaki nampak sukar, perlu pegang lipatan kain sambil jahit supaya kain tidak berubah kedudukan, tetapi saya bersyukur semua kerja rasa mudah cuma memerlukan kesabaran tinggi,” katanya.

Sumber: myMETRO

COVID-19 SANGAT BERBAHAYA! JOM SEDIAKAN PERLINDUNGAN UNTUK KELUARGA KITA! KLIK UNTUK INFO LANJUT –>