Mayat dibalut plastik yang dikeluarkan oleh pekerja perubatan yang memakai peralatan perlindungan peribadi di Brooklyn Hospital Center di New York City [John Minchillo / AP Photo]

COVID-19: USA MELEPASI 200,000 KES DENGAN LEBIH DARIPADA 4,600 KEMATIAN

Jumlah kes koronavirus di Amerika Syarikat telah melebih 200,000 kes pada hari Rabu (1hb April 2020) dan para pegawai memberi amaran peningkatan kes yang diluar jangkaan di luar pusat bandar besar tidak lama lagi.

Pada taklimat hariannya, Gabenor New York Andrew Cuomo berkata bandarayanya menyumbang lebih daripada 83,000 kes daripada jumlah jangkitan koronavirus dengan 1,941 kematian. Jiran mereka iaitu New Jersey adalah negeri kedua tertinggi dengan lebih daripada 18,000 kes dan 267 kematian.

Di New York sahaja, kini terdapat pusat wabak AS, 12,226 orang telah dimasukkan ke hospital, peningkatan sebanyak 1,297 dalam tempoh 24 jam yang lalu dengan lebih daripada 3,000 daripada mereka dalam rawatan intensif.

Covid-19 : New York Semakin Parah, Catat Kematian Setiap 3 Minit –>

Cuomo menegaskan bahawa lebih daripada 6,000 pesakit telah dirawat dan dikeluarkan dari hospital-hospital di negeri ini.

Data dari Amerika Syarikat, bagaimanapun datang di tengah laporan mengatakan bahawa China telah menyebabkan wabak di negara itu, di mana asal usul coronavirus mula menular.

Berita Bloomberg, yang mengutip sumber White House, melaporkan pada Rabu bahawa para pegawai risikan AS percaya China tidak melaporkan jumlah kes dan kematian daripada COVID-19 sebenar yang berkaitan dengan koronavirus. Tahap penyimpangan data tidak didedahkan.

Bloomberg berkata para pegawai China tidak menjawab permintaan untuk memberi komen untuk laporan itu.

Pada taklimatnya, Cuomo berkata hanya satu daerah di negeri New York, di bahagian utara-tengah negari itu tidak melaporkan kes coronavirus, satu trend yang dikatakannya akan menjadi petanda baik kepada Amerika Syarikat pada masa akan datang.

“Sama seperti jalan raya di New York, ia akan melalui luar bandar Amerika,” kata Cuomo. “Setakat ini, orang ramai menonton berita dan mereka di Kansas berkata, ‘Ini adalah masalah New York’, bukannya angka-angka ini yang mengatakan bahawa masalah itu tetapi itu adalah masalah New York hari ini. Masalah Texas dan masalah New Mexico. “

Covid-19: Sepanyol Mencatatkan Lebih Daripada 100,000 Kes, No.3 Di Dunia Melepasi China –>

LEBIH 4,600 ORANG TELAH MENINGGAL DUNIA AKIBAT COVID-19 DI AMERIKA SYARIKAT

Cuomo juga mengetengahkan unjuran awal mengenai ketika New York akan melihat kemunculan jumlah kes baru, dengan mengatakan bahawa jika penduduk New York tidak boleh mematuhi garis panduan sosial yang ditetapkan, wabak pendemik itu boleh datang pada akhir bulan April dengan lebih teruk lagi.

Untuk itu, beliau mengumumkan bahawa semua taman permainan New York City akan ditutup. Taman-taman akan tetap terbuka, katanya.

Data yang dikeluarkan oleh bandar raya menunjukkan bahawa penyakit ini mempunyai kesan yang tidak seimbang di kawasan tertentu, terutamanya Brooklyn dan Queens di sebelah timur bandar yang luas.

Sistem ambulan dan jabatan polis di bandar itu sedang mengalami tekanan dari pandemik, dengan hampir seperempat pekerja perkhidmatan perubatan kecemasan di bandar sakit, menurut Jabatan Bomba.

Secara keseluruhannya, 2,800 anggota Jabatan Bomba dipinggirkan, termasuk kira-kira 950 pekerja 4,300 EMS di bandar itu. Hampir 16 peratus daripada pasukan seragam Jabatan Polis New York kini sudah sakit. Lebih daripada 1,000 pegawai telah diuji positif untuk virus itu.

Covid-19: Tahniah KKM, 479 Pesakit Telah Sembuh! –>

Pihak berkuasa berlumba-lumba membina hospital sementara di lokasi termasuk Central Park, Jacob K Javits Convention Center, terminal kapal pesiar dan kompleks sukan untuk mengatasi lonjakan pesakit yang dijangkakan.

Unjuran 93,000 jumlah kematian akibat coronavirus di seluruh AS berasal dari organisasi yang dibiayai Yayasan Bill Gates yang bekerja dengan negara New York, kata Cuomo.

Beliau menambah bahawa 16,000 daripada kematian yang diunjurkan akan berada di negeri New York sahaja.

Rumah Putih pada Selasa mengunjurkan angka kematian di AS boleh mencecah antara 100,000 dan 240,000 jika amalan pengangkatan sosial dan langkah-langkah lain dikekalkan.

Cuomo berkata cara terbaik untuk menterbalikkan dasar pengasingan semasa yang telah membawa ekonomi Amerika Syarikat berhenti dan meninggalkan majoriti rakyat Amerika hampir tidak berdiam diri adalah untuk meningkatkan kekerapan dan ketersediaan ujian.

Beliau menyamakan keadaan semasa ke ” bad groundhog movie “. “Anda datang dengan ujian dan ujian yang banyak, bukan sahaja anda akan mendapatkan ekonomi lancar, tetapi anda juga mengakhiri kebimbangan.

Kebimbangan itu adalah yang menjadi persoalan di sini, kita tidak tahu,” katanya.

“Kita tidak tahu bila ini akan berakhir, kebimbangan mengenai hari sukar ini berakhir selepas hari demi hari. “Ujian ini akan menjadi mekanisme terbaik untuk cuba mengatasi kebimbangan itu,” kata Cuomo.

Sumber : Aljazeera