INFO: BANTUAN ONE OFF PENJAJA DAN PENIAGA KECIL (RM300) MAJLIS BANDARAYA IPOH

Pada 2 Jun 2021, yang lalu Majlis Mesyuarat Kerajaan (MMK) Negeri Perak telah meluluskan Pakej Ransangan Ekonomi (PRE) Perak Sejahtera 2021 bagi menghadapi impak pendamik Covid 19.

Antara inisiatif di bawah pakej ini adalah Bantuan One-Off untuk penjaja dan peniaga kecil yg berlesen dengan semua PBT Perak termasuk Majlis Bandaraya Ipoh dengan bantuan berjumlah RM 300 bagi setiap pemegang lesen.

Pemberian bantuan khas ini bertujuan untuk meringankan bebanan para penjaja dan peniaga kecil dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan bagi membendung wabak Covid-19.

BACA ARTIKEL SEBELUM INI: Permohonan Bantuan Pengusaha Taska RM3000 One-Off (PEMULIH)

Oleh itu, semua penjaja dan peniaga kecil yang yang berlesen dengan Majlis Bandaraya Ipoh boleh mula menyemak kelayakan di laman web MBI bermula 7 Ogos 2021 (Sabtu) sehingga 30 September 2021.

Mereka yang layak dan memenuhi syarat perlu mengemukakan dokumen yang diperlukan iaitu Salinan Kad Pengenalan dan Salinan Penyata Bank/ Buku Bank yang aktif bagi agihan bantuan dapat dibuat secara atas talian.

Info dan Permohonan : https://www.mbi.gov.my/perniagaan/bantuan-one-penjaja-dan-peniaga-kecil

** Permohonan telah dibuka pada 7 Ogos 2021 bermula jam 9.00 pagi.

Info penting:

  • Sekiranya pemohon telah memohon dan telah menerima bantuan “one off” RM300 covid 19 ini dari PBT yang lain, mereka adalah tidak layak  memohon dengan MBI.
  • Pemohon bertanggungjawab muat naik dokumen buku bank/penyata bank yang lengkap, betul, jelas, terkini, valid, aktif , bukan milik individu lain, bukan milik syarikat & adalah  milik pemegang lesen sendiri.
  • Bagi dokumen kad pengenalan pemohon hendaklah “mengupload” / memuatnaik kad pengenalan yg lengkap, betul, jelas, bukan milik individu lain dan milik pemegang lesen sendiri.
  • Tidak perlu muat naik lesen perniagaan dan gambar atau lain-lain dokumen selain daripada kad pengenalan dan penyata/buku bank.
  • Sila kemukakan nombor telefon yang terbaru dan aktif untuk memudahkan proses dihubungi.
  • Permohonan yang lengkap berserta dokumen akan memudahkan proses permohonan dan kemasukan wang bantuan.

Sebarang pertanyaan berkenaan bantuan ini boleh hubungi talian 05-2058047

SOALAN LAZIM PENGAGIHAN BANTUAN “ONE OFF” (RM 300) COVID 19 KEPADA PENJAJA & PENIAGA KECIL MAJLIS BANDARAYA IPOH

S1: Bagaimana cara memohon Bantuan “One Off” RM 300 Covid 19MBI?
J: Permohonan hendaklah di kemukakan secara online di pautan https://www.mbi.gov.my/perniagaan/bantuan-one-penjaja-danpeniaga-kecil melalui Portal MBI


S2: Apakah kriteria yang diperlukan untuk memohon bantuan ini?
J : Kriteria pemohon adalah Semua Penjaja Dan Peniaga Kecil termasuk Peniaga Pasar Awam yang berlesen di bawah Majlis Bandaraya Ipoh dan lesen adalah aktif. Pelesen yang layak adalah yang berlesen dengan MBI setakat Jun 2021.


S3: Adakah pemohon boleh “walkin” atau datang ke pejabat MBI untuk penghantar permohonan?
J: Tidak, pemohon tidak di benarkan membuat permohonan melalui “walkin” atau datang ke pejabat MBI. Sebarang permohonan melalui kaedah ini TIDAK AKAN DILAYAN.


S4: Tempoh permohonan boleh dibuka?
J: Permohonan dibuka mulai 7 Ogos 2021 (Sabtu) sehingga Tarikh akhir permohonan adalah pada 30 September 2021.


S5: Apakah dokumen yang diperlukan untuk memohon?
J: Dokumen yang diperlukan adalah Kad Pengenalan dan Penyata Bank atau Buku Bank. Dokumen hendaklah dimuat naik semasa mengisi borang permohonan.

  • PEMOHON BERTANGGUNGJAWAB MUAT NAIK DOKUMEN BUKU BANK/PENYATA BANK YANG LENGKAP, BETUL, JELAS, TERKINI, VALID, AKTIF, BUKAN MILIK INDIVIDU LAIN, BUKAN MILIK SYARIKAT & ADALAH MILIK PEMEGANG LESEN SENDIRI.
  • BAGI DOKUMEN KAD PENGENALAN PEMOHON HENDAKLAH MUAT NAIK K/P YANG LENGKAP, BETUL, JELAS, BUKAN MILIK INDIVIDU LAIN DAN MILIK PEMEGANG LESEN SENDIRI.
  • TIDAK PERLU MUAT NAIK LESEN PERNIAGAAN DAN GAMBAR ATAU LAIN-LAIN DOKUMEN SELAIN DARIPADA KAD PENGENALAN DAN PENYATA/BUKU BANK.

S6: Adalah memuatnaik dokumen KP dan Penyata Bank/ Buku Bank adalah kemestian?
J: Ya, sekiranya pemohon gagal untuk memuatnaik dokumen KP dan Penyata Bank/ Buku Bank yang lengkap, betul, jelas, terkini, valid, aktif , bukan milik individu lain, bukan milik syarikat dan adalah milik pemegang lesen sendiri akan menyebabkan proeses kemasukan duit ke dalam bank anda menjadi rumit dan mengambil masa yang lama.


S7: Berapa lamakah proses kemasukan duit kedalam akaun pemohon?
J: Permohonan yang lengkap akan menerima duit dalam masa 5 hari bekerja, sekiranya permohonan dan dokumen yang dikemukakan tidak lengkap, ini akan menyukarkan proses
penyaluran duit ke akaun penerima dan mengambil masa yang lebih lama.


S8: Apakah nombor telefon yang boleh dihubungi untuk sebarang pertanyaan?
J: Hotlink adalah 05-2058047


S9: Adakah perlu memuatnaik Lesen Perniagaan?
J: Tidak perlu , hanya KP dan Buku bank / penyata Bank sahaja yang perlu di muatnaik.


S10: Adakah pemegang Permit Penjaja Sementara layak memohon?
J: Pemegang Permit Penjaja Sementara yang di keluarkan Permit setakat Jun 2021 sahaja yang layak memohon.


S11: Adakah maklumat email pemohon diperlukan?
J: Tidak diperlukan , tetapi jika pemohon mempunyai alamat email, tiada masalah untuk dikemukakan.


S12: Adakah maklumat nombor telefon diperlukan?
J: Maklumat telefon hendaklah dinyatakan dan hendaklah terbaru dan aktif.

Nota: Bagi anda yang ingin dapatkan pelbagai maklumat terkini terutama berkaitan bantuan kerajaan dan info-info berguna, sila ikuti group telegram kami di https://t.me/joinchat/VkYkA8svZj3WB3hD