Gambar – Berita Harian

INFO: BANK RAKYAT PERUNTUK RM5.4J BANTU USAHAWAN

GEORGETOWN: Menyedari kesukaran dihadapi usahawan susulan penularan pandemik COVID-19, Bank Rakyat mengambil langkah menawarkan pelbagai insentif bagi memberi peluang hidup baharu kepada golongan itu.

Sepanjang April hingga Jun lalu, Bank Rakyat memperuntukkan RM5.4 juta kepada 26 usahawan wilayah utara menerusi kempen BizCare dan BizLady untuk membantu golongan terbabit.

Bank Rakyat memperuntukkan RM250 juta menerusi BizCare manakala selebihnya RM50 juta untuk usahawan wanita di bawah BizLady.

BACA ARTIKEL SEBELUM INI: Kerjaya Sebagai Petani Tidak Sesuai Jika ‘Hangat-Hangat Tahi Ayam’

Dana ini adalah sebahagian daripada RM300 juta yang diperuntukkan sehingga akhir tahun untuk kedua-dua kempen berkenaan bagi menghidupkan semula pertumbuhan ekonomi.

“Pintu bantuan kewangan untuk kempen itu masih terbuka dan kami mengalu-alukan usahawan yang terjejas untuk merebut peluang membuat permohonan,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Melalui kedua-dua kempen ini, pengusaha mikro yang layak dan memenuhi kriteria, berpeluang mendapatkan bantuan pembiayaan antara RM1,000 hingga RM50,000 untuk tempoh hingga 69 bulan.

Untuk perusahaan kecil dan sederhana (PKS) dan koperasi, usahawan boleh memperoleh pembiayaan antara RM20,000 hingga RM300,000 juga hingga 69 bulan.

Selain itu, Bank Rakyat juga menawarkan pinjaman peribadi melalui produk ‘Pembiayaan Peribadi-i’ dengan kadar pembiayaan serendah 2.51 peratus setiap tahun.

“Menyedari keperluan pelanggan yang terjejas kerana COVID-19, kami yakin tawaran itu dapat memenuhi keperluan harian terutama bagi mereka yang memerlukan aliran tunai segera, “kata kenyataan itu.

Melalui kempen ‘Tetap Selamat, Lebih Jimat!’, Bank Rakyat juga menawarkan pinjaman kereta di bawah ‘Pembiayaan Kenderaan-i’ bagi mereka yang ingin memiliki perjalanan baharu.

Dengan harga kereta yang kini dijual dengan harga lebih rendah, Bank Rakyat menggesa orang ramai merebut peluang membeli kereta antara 17 Jun hingga akhir September depan dengan tempoh pembayaran yang menarik.

“Sejajar dengan slogan ‘Bank Pilihan Anda’, Bank Rakyat komited untuk menawarkan banyak bantuan kewangan kepada pelanggan,” katanya.

Pelanggan Bank Rakyat yang ada, mereka boleh membuka ‘Akaun Deposit-i Berjangka’ di bawah kempen tujuh bulan dan 11 bulan sebagai cara pelanggannya menguruskan kewangan mereka dengan berkesan sambil memaksimumkan keuntungan.

Dengan hanya deposit minimum RM10,000 ke akaun, mereka dapat memperoleh kadar keuntungan tiga peratus untuk deposit 11 bulan dan 2.8 peratus untuk deposit tujuh bulan.

Mereka yang berminat boleh menghubungi kedai untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut.

Mereka juga boleh menghubungi melalui talian tetap di 1300-80-5454 atau melayari www.bankrakyat.com.my, atau melayari laman media sosial rasminya.

Sumber: Berita Harian