KISAH KEHIDUPAN – TIGA BERANAK HILANG TEMPAT TINGGAL

KUALA TERENGGANU: Tiga beranak warga emas termasuk seorang daripadanya Orang Kelainan Upaya (OKU) hilang tempat tinggal apabila kediaman didiami mereka musnah dalam kebakaran di Kampung Ladang Paya, Kuala Terengganu, pagi ini.

Dugaan pada hari pertama Ramadan itu menyebabkan keluarga terbabit tinggal sehelai sepinggang apabila semua pakaian dan peralatan serta barangan elektrik musnah dalam kejadian kira-kira jam 11.45 pagi.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Jalan Kota, Penolong Kanan Penguasa Bomba (PKPgB) Abdullah Zawawi Mohamed berkata, pihaknya menerima panggilan kebakaran jam 12 tengahari sebelum tiga jentera bomba dan penyelamat membabitkan sebuah dari BBP Jalan Kota dan dua dari BBP Kuala Terengganu dikejarkan lokasi kejadian.

Budak Lelaki Empat Tahun Rentung –>

Katanya, sebaik tiba dilokasi mendapati hampir keseluruhan rumah papan itu sudah hangus terbakar.

“Bagaimanapun, mangsa Muda Awang, 86, dan dua anak lelaki masing-masing berusia 62 dan 60 tahun sempat keluar menyelamatkan diri,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Katanya, siasatan sedang dijalankan bagi mengenalpasti punca dan anggaran kerugian dialami mangsa.

Sementara itu, Ahli Parlimen Kuala Terengganu, Ahmad Amzad Hashim yang juga Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi ketika dihubungi berkata, mangsa kini ditempatkan di rumah anak perempuannya di Lorong Kekabu, Kampung Seberang Baroh, di sini.

“Kerajaan negeri akan membantu mangsa dalam masa terdekat menggunakan peruntukan daripada Tabung Bencana Darul Iman,” katanya yang turut menghulurkan sumbangan peribadi bagi membolehkan mangsa membeli pakaian dan keperluan lain untuk digunakan sepanjang bulan Ramadan.

Sumber: BH Online