Kredit Photo : BH Online

TERKINI : BANK NEGARA BENAR PENANGGUHAN PINJAMAN AUTOMATIK ENAM BULAN

KUALA LUMPUR: Bank Negara Malaysia (BNM) membenarkan pelanggan perbankan, termasuk individu dan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) menangguhkan pembayaran balik pinjaman sedia ada mereka, termasuk gadai janji dan sewa beli, untuk tempoh enam bulan.

Ia langkah tambahan BNM untuk mengurangkan beban perniagaan dan isi rumah yang dijangka terkesan oleh penularan COVID-19.

Dalam satu surat kepada pengurusan kanan institusi kewangan yang dilihat oleh BH hari ini, BNM berkata moratorium automatik itu akan berkuat kuasa mulai 1 April ini.

Soalan Lazim Mengenai Langkah-Langkah Bank Negara Untuk Membantu Individu, PKS Dan Syarikat Korporat Yang Terjejas Oleh Wabak Covid-19 –>

“Institusi perbankan perlu menyediakan individu dan peminjam PKS dengan maklumat yang mencukupi mengenai bagaimana pembayaran pinjaman dan pembiayaan yang ditangguhkan akan dilaksanakan dalam tempoh itu,” kata bank pusat itu.

Bagi baki kad kredit yang belum dijelaskan, BNM berkata pelanggan perlu ditawarkan pilihan untuk menukar baki tertunggak kepada pinjaman jangka masa tidak melebihi tiga tahun.

“Bagi peminjam korporat, institusi perbankan sangat digalakkan untuk memudahkan permintaan moratorium,” katanya.

Sumber : BH Online

Kenyataan Media Perdana Menteri

SIARAN AKHBAR BANK NEGARA MALAYSIA
Sumber : Bank Negara Malaysia

Kepada mereka yang tertanya-tanya dan keliru tentang pengumuman baharu Bank Negara Malaysia berkenaan dengan Penangguhan Bayaran Pinjaman Bank seperti Kereta, Rumah, Kad Kredit dan sebagainya.

Di sini disertakan Soalan Lazim Mengenai Langkah-Langkah yang diambil Bank Negara Malaysia untuk Membantu Individu, PKS dan Syarikat Korporat yang Terjejas oleh Wabak COVID-19.

Semoga memberi manfaat kepada semua. Jangan lupa kongsi..