INFO – SOALAN-SOALAN LAZIM (FAQ) MENGENAI APLIKASI MUDAH ALIH GERAK MALAYSIA

Aplikasi Gerak Malaysia telah dibangunkan oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), Polis Diraja Malaysia (PDRM)  serta sokongan dari syarikat telekomunikasi di Malaysia.

Ianya dilengkapi sistem GPS bagi mengesan lokasi semasa pengguna serta pengesanan jarak dekat sesama peranti sahaja apabila Bluetooth diaktifkan. Data ini akan digunakan SKMM untuk menyokong usaha pengesanan dan mengurangkan penyebaran COVID-19.

Berikut dilampirkan Soalan-Soalan Lazim (FAQ) Mengenai Aplikasi Mudah Alih Gerak Malaysia;

BACA ARTIKEL: Cara Dan Panduan Penggunaan Aplikasi Mudah Alih Gerak Malaysia
Image may contain: text
Image may contain: text
Image may contain: text
Image may contain: text
Bagi mereka yang tiada kemudahan internet boleh mendaftar diri di Balai Polis berhampiran/ berdekatan dengan syarat membuat membuat temu janji dahulu dengan pihak balai polis tersebut.

Kerajaan juga tidak memberi apa-apa jaminan berkenaan pergerakan memandangkan masih menunggu laporan daripada pendaftaran yang bakal bermula 26 April.

Selepas itu baru kerajaan boleh merangka perancangan prosedur operasi standard dan kajian dengan khidmat nasihat KKM.

Semoga dengan info Soalan-Soalan Lazim (FAQ) Mengenai Aplikasi Mudah Alih Gerak Malaysia ini akan memudahkan urusan rakyat Malaysia bagi meneruskan kelangsungan hidup dalam keadaan Perintah Kawalan Pergerakan ini di dalam masa yang sama mampu menyekat penularan wabak Covid-19 yang sangat berbahaya ini. Insyallah..

Sumber: Polis Diraja Malaysia