Menteri Kanan (kluster keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri | Gambar Google

COVID-19: RAKYAT PATUH SOP SEJAK PKP LAGI, KERAJAAN ZAHIR RASA TERIMA KASIH

Semalam merupakan hari pertama Perintah Kawalan Pergerakkan Pemulihan (PKPP) yang berkuatkuasa bermula 10 Jun 2020. Kelonggaran yang diberi oleh kerajaan terutamanya berkaitan rentas negeri telah melegakan ramai rakyat Malaysia.

Hari pertama PKPP, kerajaan ucap terima kasih kepada rakyat kerana patuh SOP

Dalam sidang media keselamatan oleh Menteri Kanan (kluster keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri sebentar tadi, beliau telah mengucapkan ribuan terima kasih kepada rakyat Malaysia kerana patuh dengan SOP yang ditetapkan.

TERKINI: Ibadat Haji Tahun Ini Ditangguhkan

Menurut beliau, pada hari pertama PKPP dilaksana, rata-rata rakyat mengikuti setiap arahan dan ini membuatkan pihak kerajaan berasa puas hati melihat perkembangan tersebut.

KENDERAAN MENINGKAT DI JALAN RAYA

Walau bagaimanapun, beliau memaklumkan bahawa ada pertambahan mendadak kenderaan di jalan raya berbanding sehari sebelum PKPP dilaksanakan.

Oleh itu, Ismail Sabri menasihatkan orang ramai agar memandu dalam keadaan berhati-hati agar tidak berlaku sebarang kemalangan.

Dalam sidang media tersebut juga, beliau sempat mengingatkan orang awam agar terus menjaga kesihatan kendiri walaupun banyak kelonggaran diberikan ketika dalam PKPP agar pendemik ini tidak meningkat semula.

Elakkan berada di kawasan sesak dan sebolehnya pakailah pelitup muka terutamanya jika berasa di kenderaan awam dan kawasan ramai orang.

Sumber : Harian Metro via Oh My Media