BISNES – KENALI 9 ORANG BILIONAIRE YANG TERJEJAS TERUK AKIBAT WABAK COVID-19

Covid-19 kini telah menjadi isu yang sangat besar di seluruh dunia. Keadaan ekonomi yang semakin rapuh menyebabkan banyak industri yang terkesan dengan penularan wabak ini.

Di Malaysia, rang awam yang mula panik telah memenuhi pasaraya untuk membeli barang keperluan disebabkan arahan yang dikeluarkan oleh Perdana Menteri yang mewajibkan langkah kawal pergerakan berkuatkasa dengan segera. Hanya negara China yang kini menunjukan penurunan yang semakin ketara disebabkan tindakan tegas yang dilakukan oleh negara tersebut mengekang wabak ini.

Virus yang tidak kenal golongan kaya atau miskin ini, telah memberi satu kejutan kepada dunia. Selain dari orang biasa yang mengalami kesukaran kesan dari virus ini, golongan bilionaire juga turut terkesan dan terjejas teruk.

(opens in a new tab)”>Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary, Jutawan Islam Di Malaysia –>

Mari kita lihat senarai bilionaire dunia yang telah mengalami penyusutan kekayaan akibat daripada musibah yang berlaku ini.

1. Bernard Arnault dan Keluarga

Keluarga yang memegang saham barangan mewah terbesar dunia iaitu Louis Vuitton. Syarikat ini telah berkembang dengan pesat selari dengan perkembangan ekonomi China pada tahun lepas.

Mereka sekeluarga banyak mendapat keuntungan yang besar kerana kemakmuran ekonomi China yang memberi cukai percuma kepada baarngan mewah.

Kini, ekonomi China telah mengalami pengucupan dan menyebabkan kekeyaan yang dimiliki oleh Bernard Arnault telah susut sebanyak $14 bilion.

2. Amancio Ortega

Bilionaire yang berasal dari Sepanyol. Beliau yang jarang muncul di media massa dan banyak maklumat yang kurang jelas mengenai kehidupan peribadinya.

Amancio Ortega merupakan pengasas syarikat pakaian yang terkenal iaitu ZARA. Model perniagaan syarikatnya adalah mengeluarkan pakaian dengan cepat mengikut trend yang terkini.Oleh sebab strategi unik ini yang bergerak seiring dengan perubahan masa, beliau telah menjadi lelaki terkaya di dalam industri pakaian.

Siapa Sangka, Ramly Burger Kini Sebuah Syarikat Bernilai Rm1 Billion –>

Namun disebabkan Covid-19 ini, beliau telah mengalami penyusutan nilai sebanyak $12.8 bilion.

3. Françoise Bettencourt Meyers dan Keluarga

Merupakan wanita terkaya di dunia buat masa sekarang. Beliau merupakan anak perempuan tunggal dan cucu kepada pengasas syarikat kosmetik terbesar dunia iatu Loreal.

Beliau yang mempunyai hubungan dingin dengan ibu kandungnya disebabkan satu peristiwa yang dinamakan Bettencourt Affair.

Nilai kekayaan yang dimilikinya telah susut sebanyak $5.9 bilion.

4. Carlos Slim Helu dan Keluarga

Merupakan lelaki terkaya di Mexico. Pernah beberapa kali menduduki takhta sebagai lelaki terkaya dunia pada dekad yang lepas.

Carlos Slim mempunyai rangkaian perniagaan telekomunikasi yang terbesar di Amerika Selatan. Beliau juga seorang yang sangat dermawan dan kebanyakan duit sumbangan disalurkan ke negara-negara Amerika Latin yang kebanyakanya miskin.

Beliau telah kehilangan nilai sebanyak $7 bilion.

5. Jeff Bezos

Jeff Bezos sudah lali dengan kehilangan wang yang berlaku kepadanya tahun lepas. Beliau dipercayai kehilangan lebih $30 bilion pada tahun lepas akibat daripada perceraian dengan isteri pertamanya.

Kali ini, beliau kehilangan sebanyak $6.4 bilion pula disebabkan Covid-19.

6. Mukesh Ambani

Pernah menjadi lelaki terkaya di Asia sebelum wabak Covid-19 menyerang dunia. Beliau merupakan CEO untuk syarikat konglomerat terkenal di India iatu Reliance Industries Limited.

Syarikat ini mempunyai pusat penapisan minyak mentah yang terbesar di dunia.Syarikat ini juga bergantung kepada sumber minyak sebagai perniagaan utama mereka.

Namun harga miyak mentah sekrang telah mengalami penurunan yang begitu ketara disebabkan banyak industri dunia telah lumpuh akibat virus ini.

Beliau kehilangan sebanyak $6.1 bilion, seterusnya kehilangan takhta sebagai lelaki terkaya di Asia kepada Jack Ma.

Pernah Buka 30 Stesen Shell Di India, Ini Kisah ‘Big Boss Shell’ Yang Ramai Tidak Tahu –>

7. Elon Musk

Rasanya tidak perlu lagi diperkenalkan tokoh industri yang popular ini. Selain daripada kisah hebat beliau mengurus syarikat Tesla dan Space X yang terkenal, kehidupan peribadinya juga menjadi perhatian pihak media.

Selepas bercerai dengan bekas isterinya, beliau mempunyai hubungan dengan perempuan di kalangan artis. Di antaranya adalah Amber Heard yang merupakan seorang pelakon dan bekas isteri Johnny Depp dan kini buah hati yang terbaru, Grimes yang merupakan seorang artis pop yang mana dipercayai telah mengandungkan anak bersama dengan Elon Musk.

Kini, saham Tesla mengalami penurunan yang ketara selepas mencatat kenaikan yang memberangsakan pada awal tahun ini.

Beliau dipercayai telah kehilangan sebanyak $5.5 bilion.

8. Laurene Powell Jobs dan Keluarga

Keluarga mendiang pengasas syarikat popular iaitu Apple. Keluarga mendiang Steve Jobs ini mempunyai sebahagian besar saham di dalam Syarikat Disney dan juga Apple.

Apple telah mengalami bekalan yang terhad apabila pihak pengilang di China tidak dapat menyiapkan tempahan produk keluaran Apple. Industri elektronik di China telah lumpuh akibat serangan virus yang merbahaya ini.

Kekayaan keluarga mereka telah menyusut sebanyak $4.9 bilion.

9. Leonardo Del Vecchio dan Keluarga

Merupakan bilionaire yang mengusai perniagaan kaca mata dunia. Syarikatnya Luxottica merupakan syarikat yang menguasai industri kaca mata mewah.

Syarikat yang berpengkalan di Itali ini memiliki pelbagai jenama mewah seperti Rayban, Oakley dan banyak lagi.

Dengan merebaknya virus ini di Itali, beliau telah kehilangan sebanyak $4.9 bilion.

Sumber Rujukan: Majalah Labur