TERKINI – JAKEL NAFI CURI BEKALAN ELEKTRIK

SHAH ALAM – Jakel menafikan menggunakan bekalan elektrik daripada pencawang Tenaga Nasional Berhad (TNB) tanpa kebenaran pihak utiliti berkenaan di khemah di Seksyen 7 di sini.

Pengarah Jakel Shah Alam, Mohamed Izani Mohamed Jakel berkata, pihaknya mempunyai meter yang sah dan menafikan dakwaan berlaku kecurian elektrik.

“Pihak Jakel Shah Alam mempunyai meter yang sah dan kita bayar bil kepada pihak TNB setiap bulan tanpa gagal, saya percaya berlaku salah faham berkaitan perkara ini,” katanya kepada Sinar Harian.

BACA ARTIKEL SEBELUM INI: Khemah Jakel Seksyen 7 Shah Alam Di Roboh

Berhubung khemah didirikan yang didakwa tidak mempunyai kebenaran pihak berkuasa, Mohamed Izani menjelaskan khemah itu bukan milik pihaknya.

“Khemah tersebut milik sebuah syarikat yang berpangkalan di Johor Bharu, permit untuk menyambung tak dapat ditambah pula dengan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), jadi pihak kontraktor tak sempat untuk runtuhkannya,” katanya.

Beliau berkata demikian mengulas kenyataan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) yang mendakwa struktur elektrik tanpa kebenaran di lokasi itu menggunapakai pencawang elektrik TNB tanpa kebenaran agensi tersebut.

Bagaimanapun kenyataan yang dimuat naik Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) di Facebook rasminya diubahsuai beberapa jam kemudian.

Dalam pada itu Jakel turut menafikan struktur elektrik dibina tidak mengikut spesifikasi dan boleh mengundang bahaya.

Katanya, struktur elektrik berkenaan dibuat mengikut spesifikasi dibenarkan.

“Struktur berkenaan dibina ikut spesifikasi dan dibenarkan beroperasi oleh TNB,” katanya.

BACA LANJUT: Biodata Datuk Faroz, Pemilik Gedung Tekstil Terkemuka Jakel

Terdahulu, MBSA menjalankan operasi perobohan struktur khemah tanpa kebenaran milik syarikat Jakel di Seksyen 7 hari ini.

Menurutnya kenyataan daripada MBSA, operasi tersebut dilakukan oleh kakitangan pelbagai Jabatan MBSA.

“MBSA telah mendapati struktur elektrik dibina tidak mengikut spesifikasi dan boleh mengundang bahaya,” katanya.

Sumber: Sinar Harian