INFO TIKET FINAL 1 PIALA SUZUKI AFF 2018 DI STADIUM NASIONAL BUKIT JALIL PADA SELASA, 11HB DISEMBER 2018.

Final 1 Piala Suzuki AFF 2018 antara Malaysia bertemu Vietnam atau Filipina telah ditetapkan akan berlangsung di Stadium Nasional, Bukit Jalil pada Selasa ini, 11 Disember 2018 dengan sepak mula 8.45 malam.

Sama seperti aksi Separuh Akhir 1 bertemu Thailand sebelum ini, tiket aksi Final 1 ini hanyaakan mula dicetak di Bangkok, Thailand oleh syarikat tiket dilantik Persekutuan Bolasepak ASEAN (AFF) selepas keputusan satu lagi aksi Separuh Akhir 2, Vietnam lawan Filipina di Hanoi, malam ini diketahui.

Mengikut jadual, tiket yang telah siap dicetak itu nanti dijangka tiba di Kuala Lumpur pada Sabtu, 8 Disember 2018, sekali gus ia hanya boleh mula dijual secara fizikal pada pagi Ahad ini (9 Disember 2018), itupun jika tiada sebarang kelewatan penerimaan tiket tersebut.

Bagaimanapun, sama seperti sebelum ini, FAM meneruskan inisiatif untuk memudahkan urusan penyokong membeli tiket lebih awal dengan penjualan secara online di www.tickethotline.com.my yang akan mula dibuka pagi esok (Jumaat, 7 Disember 2018).

Sama juga seperti aksi bertemu Thailand, kuota bagi penjualan tiket secara online untuk Final 1 ini adalah sebanyak 40,000 keping iaitu 20,000 keping akan dijual pada Jumaat bermula 9.00 pagi (sehingga habis) dan 20,000 keping akan dijual pada Sabtu bermula 9.00 pagi (sehingga habis).

Sementara baki 40,000 keping tiket lagi akan dijual secara fizikal bermula Ahad ini dan lokasi-lokasi penjualannya akan dimaklumkan nanti.

Mengenai penetapan harga tiket pula, jika diimbas empat tahun lalu, harga tiket bagi Final 2 Piala Suzuki AFF 2014, Malaysia bertemu Thailand di Stadium Nasional, Bukit Jalil ketika itu adalah RM50 bagi tempat duduk terbuka dan RM10 bagi tiket kanak-kanak.

Mengambil kira semangat yang sama ketika aksi Separuh Akhir 1 bertemu Thailand tempoh hari apabila FAM mengenakan harga tiket lebih rendah daripada edisi 2014, untuk aksi Final 1 pada Selasa ini, FAM sekali lagi mengambil pendekatan sama dengan menetapkan harga tiket yang lebih rendah berbanding empat tahun lalu supaya ia tidak terlalu membebankan para penyokong Harimau Malaya yang akan hadir ke stadium.

Justeru harga tiket bagi Final 1 di Stadium Nasional, Bukit Jalil, Selasa ini telah ditetapkan RM40 bagi tempat duduk terbuka (RM10 lebih murah berbanding tiket 2014) dan RM5 bagi tiket kanak-kanak (RM5 lebih murah berbanding tiket 2014). Satu lagi kategori tiket yang diperkenalkan untuk Final 1 kali ini ialah tiket RM50 bagi tempat duduk grandstand.

Berita baik buat penyokong Harimau Malaya yang telah hadir ke Stadium Rajamangala, Bangkok, malam tadi. FAM sememangnya sangat menghargai komitmen dan kegigihan anda semua.

Sila simpan keratan tiket Separuh Akhir 2 bertemu Thailand malam tadi kerana FAM sedang berbincang untuk memberikan ‘keutamaan’ kepada anda semua dalam proses membeli tiket Final 1 ini. Nantikan pengumuman rasmi mengenainya.

Dalam pada itu, Final 2 akan berlangsung di tempat lawan, sama ada di Hanoi atau Bacolod City pada Sabtu, 15 Disember 2018.

Bagi penyokong Harimau Malaya yang berminat untuk pergi menyaksikan perlawanan tersebut, sama ada di Hanoi atau Bacolod City, sama seperti sebelum ini FAM akan menguruskan urusan pembelian tiket untuk perlawanan di tempat lawan itu dan maklumat lanjut mengenainya akan dimaklumkan kemudian.

Sumber: FB Page Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM)

Video | Detik-detik kemenangan Malaysia semalam dan terus membawa Harimau Malaya ke Final Piala Suzuki AFF 2018.