MR DIY merupakan kedai yang menjadi pilihan ramai berikutan pelbagai barangan rumah, alatan sekolah, permainan serta aksesori kereta boleh didapati dalam satu kedai.

Tidak hanya itu, harganya yang berpatutan dan berkualiti membuatkan ramai orang ‘tewas’ apabila masuk ke dalam kedai. Untuk pengetahuan anda, MR DIY bermula dengan hanya menjual barangan perkakasan rumah pada tahun 2005 di Jalan Tuanku Abdul Rahman, Kuala Lumpur.

Pada ketika itu, MR DIY hanya menjual perkakasan rumah seperti kedai-kedai biasa lalu mula berkembang pada tahun 2010 apabila membuat keputusan membuka cawangan dalam pusat beli-belah.

BACA ARTIKEL SEBELUM INI: Bermula Dari Belakang Rumah Hingga Miliki 3 Buah Kilang, Lelaki Ini Kongsi Suka Duka Bina Empayar Sugarbomb

Lalu, daripada hanya jual perkakasan rumah, MR DIY memperbagaikan barangannya dan kini cawangan MR DIY dapat dilihat di banyak tempat terutama sekali dalam setiap pusat beli-belah.

Kini, MR DIY telah menjadi kedai peruncitan perkakasan rumah terbesar di Malaysia dan juga memiliki cawangan di Brunei dan Indonesia. Tidak hanya itu, sepanjang tempoh dua tahun ini MR DIY berjaya dan bakal membuka anak syarikatnya iaitu MR DOLLAR dan MR TOY di seluruh Malaysia.

Membawa slogan ‘Always Low Price’ menjadikan MR DIY pilihan ramai kerana barangan dijual pada harga berpatutan dan menjadi faktor utama cawangan dibuka sentiasa mendapat sambutan.

Memiliki beratus-ratus cawangan dan anak syarikat sendiri, Mr D.I.Y Group (M) dijadual disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia Securities Bhd dengan menyasar untuk meraih dana RM1.5 bilion daripada tawaran awam permulaan (IPO) pada 26 Oktober 2020.

Ini bakal menjadikan IPO peruncit perkakasan rumah itu sebagai yang terbesar dalam pasaran saham tempatan sejak tiga tahun lalu. Dana berkenaan bakal dijana menerusi tawaran 941.9 juta saham biasa baharu dan sedia ada dengan harga IPO RM1.60 sesaham.

Pengarah Urusan MR DIY ialah Adrian Ong dan firma ekuiti swasta mereka, Creador ialah En. Brahmal Vasudevan. Creador merupakan sebuah firma ekuiti persendirian yang banyak melabur ke dalam syarikat-syarikat berpotensi di Asia.

Sumber: The Vocket