COVID-19: SEJUTA MANUSIA TELAH DIJANGKITI DI SELURUH DUNIA

Lebih daripada satu juta kes coronavirus telah dilaporkan di seluruh dunia, menurut angka-angka terbaru dari Johns Hopkins University. Ini adalah peristiwa penting yang mengerikan apabila dunia menular dengan wabak penyebaran COVID-19 ini.

Hampir 53,000 orang telah meninggal dunia dan lebih daripada 210,000 telah pulih, menurut angka universiti AS.

Covid-19 : New York Semakin Parah, Catat Kematian Setiap 3 Minit –>

Amerika Syarikat melaporkan paling banyak kes, dan lebih daripada 1,000 orang telah meninggal dunia di sana semalam.

Penyakit ini, mula muncul di China tengah tiga bulan lalu. Walaupun data yang disahkan oleh Johns Hopkins mencatat satu juta kes yang disahkan, tetapi angka sebenar dianggap lebih tinggi.

Ia mengambil masa setengah bulan untuk 100,000 kes pertama yang dilaporkan. Satu juta dicapai selepas dua kali ganda dalam kes sepanjang minggu lalu. Hampir seperempat kes telah didaftarkan di Amerika Syarikat, sementara Eropah menyumbang kira-kira separuh.

Sumber : Worldometer

Covid-19: Amerika Syarikat Melepasi 200,000 Kes Dengan Lebih Daripada 4,600 Kematian –>

APA LAGI YANG TERKINI?

Pada hari Khamis (semalam), Sepanyol melaporkan 950 orang telah meninggal dunia dalam tempoh 24 jam sebelum ini – dianggap sebagai angka kematian paling tinggi di mana-mana negara dalam tempoh satu hari.

Bilangan kes yang disahkan Sepanyol meningkat daripada 102,136 pada hari Rabu kepada 110,238 – kenaikan 8% yang sama dengan kadar yang dicatatkan pada hari-hari sebelumnya.

Pihak berkuasa percaya virus itu kini memuncak dan mengatakan bahawa mereka mengharapkan untuk melihat angka penurunan dalam beberapa hari yang akan datang.

“Kami terus meningkat sebanyak 8%, seperti yang telah kita lihat, untuk penstabilan dalam data yang kami mendaftar,” kata María José Sierra, dari unit penyelaras kecemasan kementerian kesihatan Sepanyol dalam satu sidang akhbar.

Sepanyol, negara terkorban kedua tertinggi di dunia dari segi kematian, juga kehilangan hampir 900,000 pekerjaan. AS pada hari Khamis berkata ia menyaksikan rekod 6.6 juta tuntutan manfaat pengangguran baru.

Di China pada akhir Disember lalu, seorang pakar mata yang berusia 34 tahun bernama Dr Li Wenliang cuba menghantar mesej kepada doktor lain dan memberi amaran kepada mereka tentang virus baru di bandar Wuhan di Wilayah Hubei.

Dia kemudian dikunjungi oleh pihak polis dan dituduh melakukan kekacauan. Dr Li meninggal dunia pada 6 Februari selepas dijangkiti virus itu ketika merawat pesakit di Wuhan.

Pada 3 Januari, BBC menulis laporan berita pertama tentang “virus misteri” di Wuhan. Pada masa itu, 44 kes telah disahkan, 11 daripadanya dianggap teruk.

Ramai yang bimbang akan berlaku pengulangan wabak SARS 2003 yang membunuh 774 orang. Menjelang 18 Januari jumlah kes disahkan telah meningkat kepada sekitar 60 – tetapi pakar menganggarkan angka sebenar lebih hampir kepada 1,700.

Hanya dua hari kemudian, seperti berjuta-juta orang yang bersedia untuk melakukan perjalanan untuk tahun baru lunar, bilangan kes lebih tiga kali ganda kepada lebih daripada 200 dan virus itu dikesan di Beijing, Shanghai dan Shenzhen.

Sumber: BBC News