COVID-19: MALAYSIA DIJANGKA BERAKHIR AWAL MEI

Sebuah berita baik buat rakyat Malaysia apabila didapati sebuah kajian dari University of Technology and Design (SUTD), Singapura meramalkan penularan wabak COVID-19 yang menjejaskan pelbagai pihak bakal berakhir seawal 6 Mei ini.

Menurut SUTD, data yang dikeluarkan oleh SUTD Data-Driven Innovation Lab pada Jumaat lalu ini menggunakan model susceptible-infected-recovered (SIR) beserta jangkaan diatas graf.

81587883275_freesize
GRAF JANGKAAN PENULARAN WABAK COVID-19 DI MALAYSIA

Untuk pengetahuan, kaedah ini turut pernah digunakan sebelum ini bagi beberapa penyakit lain seperti wabak Sindrom Pernafasan Akut Teruk (SARS) serta AIDS.

Covid-19: Wanita Oku Sumbang PPE Yang Telah Disiapkan Kepada Hospital Teluk Intan –>

Berdasarkan kajian yang dikongsikan, dunia hanya akan pulih sepenuhnya daripada wabak COVID-19 seawal 8 Disember ini manakala 29 Mei ini bakal menyaksikan peratusan jangkitan ini bakal menurun kepada 97 peratus.

51587883289_freesize
GRAF JANGKAAN PENULARAN WABAK COVID-19 DUNIA

Meskipun sekadar kajian dan ramalan, berita baik ini pastinya membuatkan orang ramai khususnya di Malaysia lega. Walau bagaimanapun, sama-sama kita nantikan pengumuman rasmi daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengenai wabak COVID-19 di Malaysia.

Dalam pada itu, arahan daripada pihak kerajaan yang menjalankan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sehingga 12 Mei haruslah dipatuhi bagi memutuskan rantaian COVID-19.

Sumber: The Vocket