COVID-19: HANYA 16 KES POSITIF BAHARU HARI INI, PALING RENDAH SEJAK PELAKSANAAN PKP

Terkini, KKM ingin memaklumkan bahawa sehingga 12 Mei 2020, jam 12 tengah hari, terdapat 16 kes baharu jangkitan COVID-19 telah dilaporkan. Kesemua kes ini telah dikesan dan diasingkan untuk rawatan selanjutnya. Ini menjadikan jumlah kumulatif kes positif adalah 6,742.

Perkara tersebut diumumkan oleh Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, dalam satu sidang media berkaitan Perkembangan Terkini Covid-19 di Malaysia sebentar tadi.

KKM juga mengenalpasti bahawa daripada 16 kes baharu yang dilaporkan hari ini, 3 kes adalah kes import dan 13 kes penularan tempatan. KKM melaporkan bahawa daripada jumlah positif terdapat 9 kes adalah daripada bukan warganegara Malaysia.

BACA LANJUT: Sultan Perak Sebak, Zahir Penghargaan Kepada ‘Frontliners’

Sehingga kini, seramai 16 kes positif Covid-19 sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU). Daripada jumlah tersebut, tiga kes memerlukan bantuan pernafasan.

Dimaklumkan bahawa tiada kes kematian baru dilaporkan menjadikan jumlah keseluruhan mangsa yang maut seramai 109 orang atau 1.62 peratus daripada jumlah keseluruhan.

Sumber: Sidang Media KKM