INFO: CARA BELI ASET DIGITAL SEPERTI BITCOIN MENGGUNAKAN PLATFORM LUNO

Sejak baru-baru ini, aset digital atau yang dikenali sebagai mata wang kripto semakin hangat diperkatakan. Maklumlah, Bitcoin yang dahulunya hampir mencecah setinggi USD20,000 pada hujung tahun 2017 akhirnya crash dan jatuh ke paras USD3,000 saja.

Bermula tahun 2020 apabila kita dilanda pandemik Covid-19, harga Bitcoin semakin meningkat. Terkini, harga Bitcoin telah pun memecah paras USD50,000 dan dijangka akan naik lagi.

Maka, ramailah yang mula bergiat aktif dalam meneroka pasaran aset digital ini. Nak beli Bitcoin dan aset digital lain, kita kena buka akaun dulu.

BACA ARTIKEL SEBELUM INI: Semak Status Bayaran & Kelulusan i-Sinar KWSP Kategori 2 (8 Mac 2021)

Boleh rujuk artikel Mulakan Pelaburan Aset Digital Yang Sah Dan Patuh Syariah Hari Ini Dengan Luno. Pastikan anda buka dengan salah satu daripada tiga platform yang diiktiraf oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia iaitu Luno, SINEGI dan Tokenize.

Tapi sebelum nak buat pembelian, klik Rewards dan masukkan kod 5TJY6T. Bila dah deposit dan beli aset digital kita yang pertama bernilai RM250, nanti dapat RM25 dalam bentuk Bitcoin secara percuma.

This image has an empty alt attribute; its file name is luno16-700x1517.jpg

You’re invited!
1. Sign up with my invite link
2. Deposit and buy MYR 250 in BTC (Luno exchange not included)
3. We both get MYR 25.00 free BTC

https://www.luno.com/invite/5TJY6T

5 LANGKAH MUDAH NAK BELI ASET DIGITAL SEPERTI BITCOIN MENGGUNAKAN PLATFORM LUNO

1. Login ke akaun Luno anda. Ini merupakan paparan aplikasi tersebut, klik butang Buy.

2. Top-up dulu wallet

3. Masih ingat lagi syarat untuk dapat RM25 Bitcoin percuma? Lepas masuk kod FVSKG5, minima pembelian adalah RM250 tapi itu tak termasuk kos transaksi beli Luno lagi. Nak selamat, masukkan RM300 minima

4. FPX akan caj 70 sen untuk setiap transaksi

5. Guna Maybank2U pun mudah

Tahniah kerana berjaya beli aset digital kita yang pertama menggunakan Luno. Bonus RM25 dalam bentuk Bitcoin pun dah masuk

Mudah kan? Anggaplah aset digital ini sebagai pelaburan jangka masa panjang. Ianya juga sesuai sebagai tempat untuk kita pelbagaikan portfolio pelaburan.

Guna saja teknik simpan dan peram, nak topup setiap bulan atau setiap minggu pun boleh. Tapi pastikan kita beli melalui platform yang diiktiraf.

Bila dah beli, mestilah kita kena tahu cara nak jual kan? Nanti kami akan kongsikan dalam artikel akan datang.

Eh kejap, betul ke pelaburan aset digital ini patuh Syariah? Jom dengarkan penjelasan Dr. Zaharuddin yang merupakan pakar dalam bidang muamalat dan kewangan Islam.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmajalahlabur%2Fvideos%2F1599427176909979%2F&show_text=0&width=560

Sumber: Majalah Labur