TERKINI – AMERIKA MENCATAT 83,206 KES COVID-19 MELEBIHI CHINA, KINI NOMBOR 1 DI DUNIA

Amerika Syarikat kini mempunyai bilangan jangkitan covid-19 paling tinggi di mana-mana negara di planet ini, The New York Times melaporkan.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia dengan segera mengisytiharkan bahawa AS adalah pusat baru pandemik covid-19. Hasilnya tidak pernah ditentukan sebelumnya; walaupun rangkaian peruncitan berasaskan Texas mengalahkan kerajaan Amerika Syarikat dengan persediaan sendiri untuk bencana dengan mengikuti tanda-tanda amaran yang jelas.

Pada 26 Mac, lebih daripada 1,000 orang telah meninggal dunia di Amerika Syarikat, dan penyebaran virus terus mempercepatkan seluruh negara.

Indonesia Diramal Menjadi Pusat Pandemik Covid-19 Selepas China Dan Italy?

Gabenor berhadapan dengan jangkitan yang menular dan kematian meminta bantuan, terutamanya di New York, di mana kes-kes dijangkakan akan membanjiri hospital dalam beberapa hari.

Sementara itu, Presiden Trump telah mencadangkan agar negara itu kembali bekerja, gabenor Mississippi membatalkan larangan sosial oleh pegawai tempatan, dan gabenor Texas menyarankan golongan warga emas untuk memulakan semula ekonomi.

Amerika telah gagal melancarkan tindak balas yang diselaraskan dan tegas untuk menyelamatkan diri. Kita tidak perlu tahu betapa buruknya ia akan dapat melihat kegagalan unik Amerika untuk bertindak.

Generasi masa depan boleh melihat kepada sejarah yang telah mereka buat sebagai amaran tentang apa yang tidak perlu dilakukan ketika menghadapi wabak.

Sumber : The Star, Worldometer