Presiden Joko Widodo bersama Menteri BUMN Erick Thohir di bilik IGD ketika meninjau Rumah Sakit Darurat Penanganan COVID-19 Wisma Atlet Kemayoran, Jakarta | Kredit Photo – Jakarta Globe

PULASAN – INDONESIA DIRAMAL MENJADI PUSAT PANDEMIK COVID-19 SELEPAS CHINA DAN ITALY?

JAKARTA: Indonesia yang mempunyai kekurangan yang signifikan bilangan katil hospital, kakitangan perubatan dan kemudahan rawatan rapi dilihat oleh pakar-pakar kesihatan sangat berisiko dan memberi amaran bahawa ia akan menjadi teras pusat pandemik Covid-19, menurut data yang ditinjau oleh Reuters.

Pakar-pakar kesihatan juga mengatakan bahawa Indonesia menghadapi lonjakan dalam kes covid-19 selepas respon kerajaan yang lambat serta menyembunyikan skala wabak di negara yang paling ramai penduduk keempat di dunia.

Indonesia telah mencatatkan 686 kes tetapi data dilihat sebagai mengatasi skala jangkitan kerana kadar pengujian yang rendah dan kadar kematian yang tinggi. Indonesia telah melaporkan 55 kematian, yang tertinggi di Asia Tenggara.

Soalan Lazim Mengenai Langkah-Langkah Bank Negara Untuk Membantu Individu, PKS Dan Syarikat Korporat Yang Terjejas Oleh Wabak Covid-19 –>

Satu kajian oleh Pusat Pemodelan Matematik yang berpangkalan di London yang dikeluarkan pada hari Isnin yang lalu menganggarkan bahawa hanya 2% jangkitan covid-19 Indonesia dilaporkan. Itu akan membawa kepada angka sebenar iaitu sebanyak 34,300, yang mana ianya lebih daripada Iran.

Pembangun model pula meramal bahawa kes-kes boleh meningkat kepada sebanyak 5 juta di ibu negara, Jakarta, pada akhir April di bawah senario terburuk.

“Kami telah kehilangan kawalan, ia telah tersebar di mana-mana,” kata pakar kesihatan awam Ascobat Gani kepada Reuters.

“Mungkin kita akan mengikuti Wuhan atau Itali. Saya fikir kita berada dalam lingkungan itu “.

Kerajaan mengatakan kesan virus itu tidak akan teruk. “Kami tidak akan seperti itu,” kata Achmad Yurianto, seorang pegawai kanan kementerian kesihatan, merujuk perbandingan dengan wabak di Itali dan China.

“Apa yang penting ialah kita menyatukan rakyat … mereka harus menjaga jarak mereka.”

Gambar Hiasan (Sumber Google)

PEGAWAI PERUBATAN SANGAT TERDESAK

Sistem kesihatan Indonesia dilihat kurang baik dengan skala penduduk di negara-negara lain yang terkena virus. Negara yang lebih 260 juta penduduk mempunyai bilangan 321,544 katil hospital, menurut data kementerian kesihatan.

Skala itu adalah kira-kira 12 katil setiap untuk 10,000 orang. Korea Selatan pula mempunyai 115 katil untuk setiap 10,000 orang, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Pada tahun 2017, WHO mendapati Indonesia mempunyai skala empat doktor bagi setiap 10,000 orang. Itali mempunyai 10 kali ganda, berdasarkan per kapita. Korea Selatan mempunyai enam kali lebih banyak doktor.

Yurianto berkata dengan langkah penjarakan sosial yang sewajarnya tidak sepatutnya memerlukan sejumlah besar katil tambahan dan kakitangan perubatan itu mencukupi untuk menangani virus itu.

Dana Khas Agihan Zakat Membantu Usaha Menghadapi Pandemik Wabak Covid-19 –>

Walau bagaimanapun, Budi Waryanto, seorang ahli epidemiologi dari Universiti Indonesia, memberitahu Reuters: “Hospital-hospital tidak bersedia untuk menyokong kes-kes yang berpotensi dan rawatan akan terhad.”

Walaupun hanya beratus-ratus orang yang telah dimasukkan ke hospital untuk covid-19, doktor memberitahu Reuters bahawa sistem kesihatan Indonesia kini sudah terancam.

Ramai kakitangan kesihatan tidak mempunyai peralatan perlindungan, dengan seorang doktor memberitahu Reuters bagaimana dia perlu memakai pakaian hujan kerana tidak ada pakaian yang tersedia.

Dalam tanda kawalan jangkitan yang lemah di hospital dan klinik, lapan doktor dan seorang jururawat telah meninggal dunia akibat covid-19, menurut Persatuan Doktor Indonesia.

Di Itali, di mana terdapat 6,077 kematian coronavirus, hanya 23 orang doktor telah meninggal dunia.

Gambar Hiasan (Sumber Google)

‘KAMI MEMBAWA TOPENG KITA SENDIRI’

Kakitangan di satu hospital di pinggir Jakarta mengancam untuk tidak bekerja pada hari Selasa (yang lalu) kerana kekurangan peralatan perlindungan, kata doktor lain kepada Reuters.

“Kami membawa topeng kita sendiri, peralatan kita sendiri yang mungkin tidak berkualiti,” kata doktor kepada Reuters, meminta tidak dikenalpasti kerana sensitiviti perkara itu.

“Rakan saya, satu demi satu, dijangkiti virus itu,” katanya sambil menahan air mata.

Kerajaan berkata minggu ini ia memperoleh 175,000 set peralatan perlindungan baru untuk kakitangan perubatan yang akan diedarkan di seluruh negara.

Sebuah hospital kecemasan baru telah dibuka di Jakarta dengan keupayaan untuk merawat sehingga 24,000 pesakit. Doktor dan kakitangan perubatan telah dijanjikan bonus dan 500,000 kit ujian cepat telah tiba dari China.

Sistem kesihatan Indonesia sangat terdesentralisasi, sehingga sukar bagi pemerintah pusat untuk menyelaraskan responnya di seluruh kepulauan yang tersebar di sekitar 19.000 pulau yang merangkumi 5,100 km.
Senarai Lengkap Bantuan Kewangan Kerajaan Malaysia Untuk Rakyat Akibat Covid-19 –>

Kekurangan unit rawatan rapi (ICU) juga membimbangkan pakar, terutamanya apabila negara memasuki musim demam yang memuncak , yang akan menambah lagi permintaan terhadap kemudahan itu.

“Jika anda sakit kritikal dan anda perlu masuk ke ICU untuk dapatkan ventilator, kebanyakan orang perlu hidup,” kata Archie Clements, pakar kesihatan awam dari Perth, Curtin University, merujuk kepada orang yang dijangkiti dengan coronavirus.

“Jika anda tidak membawa mereka ke ICU dan dapatkannya di tempat pengudaraan, maka mereka akan mati.”

Satu kajian dalam jurnal Perubatan Kritikal pada bulan Januari, yang membandingkan katil penjagaan rapi untuk orang dewasa di negara-negara Asia menggunakan data 2017, mendapati Indonesia mempunyai 2.7 katil penjagaan kritikal bagi setiap 100,000 orang, antara yang terendah di rantau ini.

Sumber : FMT